Ubach i Grynspan fan un balanç positiu de la presidència d'Andorra de la Confederació Iberoamericana

La titular d’Afers Exteriors es reuneix també amb la seva homòloga espanyola, Arancha González Laya, per tractar les relacions bilaterals

Ubach i Grynspan en una imatge d'arxiu.
Ubach i Grynspan en una imatge d'arxiu. ARXIU

La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, s’ha trobat  a Madrid amb la Secretària General Iberoamericana, Rebeca Grynspan, en el marc de la visita diplomàtica que Ubach està duent a terme aquest divendres a la capital d’Espanya. Durant la reunió, Ubach i Grynspan han fet balanç de l’exercici de la presidència d’Andorra de la Confederació Iberoamericana, que va començar el 2018 –quan va finalitzar la XXVI Cimera Iberoamericana a Guatemala– amb l’objectiu d’organitzar, juntament amb la Secretaria General Iberoamericana (SEGIB), la XXVII Cimera el 2020.

Rebeca Grynspan –després de gairebé tres anys de treball conjunt– ha volgut trobar-se de manera presencial amb Maria Ubach, atès que la ministra no va poder participar físicament en la Cimera d’Andorra perquè era positiva de la Covid-19. Així doncs, la Secretària General Iberoamericana va sol·licitar aquesta reunió amb Ubach per agrair personalment la tasca d’Andorra al capdavant de la SPT. Un agraïment al qual també s’ha sumat la titular d’Afers Exteriors, que ha reconegut la tasca de l’equip de la SEGIB en col·laboració amb els representants d’Andorra encarregats d’organitzar la Cimera Iberoamericana.

De fet, tant la Secretària General Iberoamericana com la titular d’Afers Exteriors han valorat positivament la coordinació entre el Govern i la Segib de totes les reunions, fòrums i trobades de la Conferència Iberoamericana que s’han celebrat des del 2018 fins al 2021. En concret, en el temps en què Andorra ha liderat la SPT es van dur a terme 21 reunions preparatòries; 13 reunions ministerials amb la participació dels 22 països iberoamericans, així com sis reunions amb especialistes empresaris i societat civil i, finalment, la XXVII Cimera a Soldeu.

Aquest divendres al matí, Maria Ubach també s’ha trobat a Madrid amb el Monsenyor Bernardito Cleopas Auza, nunci apostòlic de la Santa Seu. La ministra d’Afers Exteriors i Auza, que va ser nomenat nunci apostòlic a Espanya i Andorra el 2019, han celebrat el bon estat de les relacions diplomàtiques entre el Vaticà i el Principat. Durant la seva estada Ubach ha compartit amb la seva homòloga espanyola, Arancha González Laya els treballs d’Andorra per avançar en el desenvolupament i l’homologació per part d’Espanya i França –i alhora de les institucions de la UE– del certificat andorrà que contindrà informació prevista al futur Digital Green Pass europeu. 

Durant la trobada també s’han tractat altres qüestions, com és el cas de les negociacions d’Andorra amb la Unió Europea per assolir l’Acord d’associació. Així, la titular d’Afers Exteriors ha informat la seva homòloga espanyola de l’estat de les converses amb Brussel·les. Espanya ha reiterat el seu suport a Andorra en tot aquest procés.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending