Ubach destaca el treball digne i el creixement econòmic com a principals preocupacions socials

La ministra ha presentat l’Informe Nacional Voluntari a l’ONU, on ha intervingut el cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés, per presentar com es treballa des de la parròquia pel que fa als ODS

Intervenció de Mortés i Ubach a l'ONU.
Intervenció de Mortés i Ubach a l'ONU. Govern d'Andorra

La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, ha realitzat la seva intervenció de deu minuts a la seu a Nova York de les Nacions Unides (ONU). S’han explicat les conclusions bàsiques de l’Informe Nacional Voluntari, que és el segon que el país realitza. Entre elles, s’ha destacat que el treball digne i el creixement econòmic són les primeres preocupacions de la societat actual. D’altra banda, i mitjançant un vídeo, ha intervingut el cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés, que ha indicat la tasca que es fa de la parròquia pel que fa als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

Durant la meitat dels minuts que li han sigut atorgats, Ubach ha remarcat diverses conclusions que s’han extret de l’Informe presentat aquest any. En primer lloc, la ministra ha indicat que, tal com va passar en el document creat al 2018, el canvi climàtic continua sent una preocupació amb força presència en la societat internacional. Malgrat això, a nivell nacional, la primera posició l’obtenen el treball digne i el creixement econòmic, sobretot emmarcat en la “doble crisi” que s’ha produït els darrers dos anys amb l’esclat de la pandèmia.

Per tal de portar a terme aquestes conclusions s’ha realitzat una enquesta ciutadana, ha explicat Ubach. Una de les coses que ha demostrat, però, és que “s’han de portar endavant accions per millorar la participació de la joventut”. Concretament, que aquesta franja d’edat se sent poc involucrada a les accions de Govern i que és necessari “posar-li remei i sensibilitzar-los perquè s’impliquin en la consecució dels ODS”.

Així mateix, la ministra ha indicat que, entre les accions que s’han portat a terme per tal de treballar en aquesta línia, el Govern ha analitzat el seu pressupost per al 2022 en relació als 17 ODS. Així mateix, el Consell General ha engegat una ferramenta “escàner” per veure com s’alineen les lleis amb els objectius. “Indiscutiblement, aquest informe és un exercici d’autoavaluació que porta a pensar a fer un nou full de ruta per garantir l’aplicació de l’Agenda 2030”, ha explicat Ubach. Com a debilitats, la ministra ha fet referència a la coordinació entre l’Executiu i el sector privat.

“Sols hi ha una forma de conservar la qualitat de vida i tots els aspectes que formen la nostra identitat i és el desenvolupament sostenible”

Mortés ha començat la seva intervenció remarcant que Ordino és el primer territori d’Andorra a ser Reserva de la Biosfera i el segon als Pirineus, “representem l’ecosistema i els paisatges”. Així, ha assegurat que a la parròquia “estem compromesos amb el desenvolupament sostenible a llarg termini, seguint els desitjos de la població i dels actors culturals”. Ha explicat el darrer procés participatiu que s’ha portat a terme relacionat amb els ODS que serà “el motor de les accions per a l’agenda 2030, per crear un full de ruta de tres a cinc anys”.

Entrant al detall dels sectors i la responsabilitat que es té al respecte, ha indicat que “és important dinamitzar el sector agrícola i desenvolupar circuits per modelar el turisme sostenible”. També s’ha fet referència a la gestió sostenible dels boscos i els ecosistemes “per preservar la biodiversitat”. En aquest sentit, ha assenyalat a la decisió que s’ha pres els darrers dies de tenir un major control sobre la construcció tenint en compte diversos aspectes. Com a conclusió, Mortés ha afirmat que “sols hi ha una forma de conservar la qualitat de vida i tots els aspectes que formen la nostra identitat i és el desenvolupament sostenible”.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending