Supervisors financers europeus insten Brussel·les a frenar l’acord d’associació amb Andorra

El president de l’Autoritat Bancària Europea (EBA), entre altres, ha enviat una carta a la Comissió Europea advertint dels riscos de blanqueig de capitals que tindria un eventual pacte amb els tres microestats

Comentaris

El president de l’Autoritat Bancària Europea (EBA), José Manuel Campa.
El president de l’Autoritat Bancària Europea (EBA), José Manuel Campa.

El president de l'Autoritat Bancària Europea (EBA), José Manuel Campa, ha enviat una carta a la Comissió Europea advertint dels riscos de blanqueig de capitals que tindria l'acord d'associació amb Andorra, Mònaco i San Marino. Campa, amb l'acord de dos supervisors financers europeus més, indica que els tres països "mantenien històricament regulacions financeres menys rigoroses" i "poden ser propensos al blanqueig de capitals i altres activitats il·lícites". Tot plegat aniria en contra dels consumidors europeus.

A la carta es detalla que les empreses podrien tenir la temptació d'instal·lar-se als anomenats microestats en un intent deliberat de beneficiar-se d'estàndards financers més lleugers. El text té el suport de l'Autoritat Europea d'Assegurances i Pensions Ocupacionals (EIOPA) i l'Autoritat Europea de Valors i Mercats (ESMA), el trio que forma les Autoritats Supervisores Europees.

En la seva carta forta a la Comissió, segons recull el portal d’informació diplomàtica POLITICO, s’hi diu que amb l’associació a Europa d’Andorra, San Marino i Mònaco, les empreses podrien tenir la temptació d’establir-se en els anomenats microestats en un intent deliberat de beneficiar-se d'estàndards financers més lleugers, que crearien “riscos significatius per als consumidors”. I és que es creu que el passat històric dels tres petits països permet encara tenir una legislació sobretot en matèria financera tova respecte de la immensa majoria d’estats de la UE.

En aquest sentit, segons la informació publicitada per POLITICO, qualsevol porta del darrere dels serveis financers a la UE soscava anys d'esforços reguladors per endurir la supervisió de les empreses financeres. Els països més petits de la UE, com Xipre, han patit una intensa pressió per endurir-se. Molts estats europeus, de fet, han hagut de fer mans i mànigues per harmonitzar-se i consideren que els tres microestats que negocien amb Brussel·les queden encara lluny dels estàndards concrets i suposarien un risc en global i debilitament de la regulació. Només exigint a Mònaco, Andorra i San Marino regulacions especialment financeres més dures es podria entendre tirar endavant l’acord, es manté.

A Brussel·les no es descarta que aquesta carta pugui condicionar la recta final de les negociacions amb els tres països que poden tancar un acord que els permeti accedir al mercat únic. Els serveis financers són només una part dels acords d’associació amb els tres països, destinats a eliminar els obstacles comercials, que la comissió esperava concloure a finals d'any. Sense arribar a ser membres de ple dret, els països haurien de seguir algunes regulacions de la UE per beneficiar-se de la lliure circulació de persones, béns, serveis i capitals. El posicionament dels reguladors financers arriba, justament, a poques setmanes que s’obri la negociació sobre serveis financers i circulació de capitals, uns dels poquíssims capítols que encara pràcticament no s’han afrontat.

 

Etiquetes

Els participants a una de les rondes de negociació per a l'Acord d'associació a Brussel·les.

Relacionat

Govern considera que l’avís dels reguladors a Brussel·les posa en entredit la reputació del país

Comentaris (11)

Trending