Silenci i ovació contra la guerra a Ucraïna

Un centenar llarg de representants de totes les institucions del país es concentren davant l’edifici administratiu de Govern per evidenciar el rebuig d’Andorra a l’atac rus contra el poble ucraïnès

https://youtu.be/VxtnBX7osKw

Un centenar llarg de representants de totes les institucions del Principat, amb el Copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, el cap de Govern, Xavier Espot, i la síndica general, Roser Suñé, al capdavant, s’han concentrat aquest migdia davant l’edifici administratiu de Govern per evidenciar el rebuig d’Andorra a la guerra que està promovent Rússia contra la població civil ucraïnesa. Un llarg silenci seguit d’una forta ovació han simbolitzat el refús a l’atac bel·licista.

A banda de representants institucionals -molts ministres, mandataris comunals, els ambaixadors d’Espanya, Àngel Ros, i de França, Jean-Claude Triboulet i un llarg etcètera- també s’han afegit a l’acte representants de la comunitat ucraïnesa, amb el cònsol honorari, Antoni Zorzano, i la presidenta de l’Associació d’Ucraïnesos a Andorra, Anastasiia Kravets, al capdavant. Alguns ciutadans del país, amb banderes d’Andorra i una àmplia representació del MoraBanc, l’equip de bàsquet, també han acudit a la cita.

Ha estat una concentració tranquil·la, sense consignes ni grans manifestacions. Cap de tots els representants de les diverses institucions que han acudit ha volgut ser protagonista ni dedicar més paraules que les que ja s’han pronunciat els darrers dies. Vives ha destacat que ha estat un esdeveniment “per fer costat com a país” i que és una de les maneres que tenen les institucions “per rebutjar la guerra, que ningú pensava que es pogués produir”. Pel que fa a les mesures que s’estan prenent des del Govern, ha remarcat que són “molt importants”, i que s’espera que es pugui aprovar la llei, que donarà “tota una cadena de disposicions”. Per la seva banda, ha explicat que a la diòcesi estan fent diverses accions, així com altres institucions d’àmbit internacional, “la societat civil de tot arreu del món ens sentim colpits per aquest atac a Rússia”.

A més de banderes andorranes, que se n’ha vist alguna, també han acudit persones de la comunitat ucraïnesa, i d’altres nacionalitats, com brasileres, que han donat el seu suport a l’esdeveniment convocat pel Govern. Aquesta concentració ha estat una demostració més de la solidaritat d’Andorra amb els afectats per la guerra. En aquest sentit, Kravets ha aprofitat l’ocasió i la presència de figures com el cap de Govern o el copríncep per demanar-los ajuda per a les diverses persones que estan arribant al país fugint del conflicte. Els hi ha presentat diverses situacions, i ha explicat que “no demanen diners, sols volen regularitzar la seva estança al país, que els nens puguin anar a l’escola”.

Segons ha apuntat Kravets, han arribat cinc persones d’una família i una altra que va aplegar fa una setmana. Pel que fa als nens, hi hauria dos nens, d’una banda, i un bebè d’un any de l’altra. Actualment, s’estan quedant a diverses cases de les 70 persones que formen part de l’associació que capitaneja Kravets, tot i que assegura que a Andorra hi ha fins a 200 ucraïnesos. “Volen una residència temporal, perquè la seva estança sigui legal”, i per aquest motiu li ha presentat a Espot un document demanant l’ajuda que aquestes famílies necessiten. La resposta ha estat positiva, i ha explicat que des del ministeri els donaran suport amb allò que calgui.

Comentaris (8)

Trending