Espot ha matisat en certa manera les manifestacions de fa un parell de dies realitzades pel secretari d’Estat de les Relacions amb la UE, Landry Riba que també ha participat de la trobada d’aquesta tarda a l’edifici administratiu. El màxim responsable de l’executiu, entre altres coses, ha destacat que s’està acabant de plantejar l’elaboració del reglament que ha de complementar la llei electoral i del referèndum i que servirà de marc normatiu, tot en conjunt, per regular la consulta políticament vinculant. L’esborrany inicial s’emmarca en l’article 76 de la constitució i les lleis qualificades del règim electoral i del referèndum i de partits polítics i fiançament electoral. Aquesta reflexió continuarà en les pròximes sessions i es concretarà en un projecte de reglament en els propers mesos. El referèndum no se sap pas quan pot ser. I no se sap perquè el Consell de la UE no ha decidit encara si serà un acord mixt -o fins i tot parcialment mixt- o no.
“No son capaços de proporcionar-nos uns terminis clars”, ha indicat Espot referint-se als serveis jurídics i polítics del Consell de la UE, i explicant que en les properes setmanes, en diversos escenaris polítics internacionals, es faran contactes amb la voluntat de mirar d’aclarir el camí. Espot ha exculpat en certa manera els responsables de la presa de decisions a Brussel·les perquè tenen altres prioritats. Els darrers anuncis fets pel president americà, Donald Trump, “sobretot en matèria de política comercial els tenen ocupats i preocupats”.

Amb tot, s’avança en diversos aspectes. I un és el referèndum per al qual no hi ha data però ben aviat sí que hi haurà reglament que establirà com es poden formar, per exemple, els grups d’electors que vulguin defensar el posicionament que creguin escaient en relació amb l’acord. Això sí, per la pregunta “és molt prematur” encara que no es faran gaires giravolts d’enginyeria. Ara bé, “no té perquè” demanar-se sobre l’aplicació provisional perquè seria afegir “un nou cas de figura” que encara complicaria més la comprensió de tot plegat per part de la ciutadania.
I en aquest posicionament s’hi ha mostrat plenament d’acord l’excap de Govern i observador actiu de les negociacions amb la UE Jaume Bartumeu, que també hi ha volgut dir la seva després de la reunió del pacte d’Estat. “Això és introduir una complexitat en una consulta popular que no s’ha de ser així”, ha exposat.
CLIMA DE CONFIANÇA
En la reunió, el representant de Progressistes-SDP ha plantejat “una proposta clara, precisa i concreta de la urgent necessitat que hi hagi una coordinació eficaç i ràpida entre els membres del pacte d’estat per evitar declaracions ambigües i relliscades polítiques”. Considera que no pot ser que el ministre portaveu, Guillem Casal, manifestés a la premsa que “si s’aplica l’acord d’associació pot solucionar una qüestió tributària a Espanya i l’endemà el secretari d’Estat per a les Relacions amb la Unió Europea, Landy Riba el va desmentir”.
A Bartumeu tampoc li sembla adequat que l’ambaixador d’Andorra a la UE, Vicenç Mateu, “vinculés l’aprovació de l’acord d’Andorra amb la relació tensa que tenen Itàlia i San Marino. El Principat està al marge”. Com que les manifestacions d’Espot i Bartumeu s’han fet alhora, no han coincidit a referir-se de les mateixes qüestions. Sí que l’actual cap de Govern ha parlat del bon “clima de confiança” que hi ha entre els participants en les trobades i en el fet que “sí o sí” a partir d’ara es faran trobades cada quinze dies encara que no hi hagi novetats importants. Si cal, “farem el punt de les accions comunicatives”. Cal preparar articles de premsa per mostrar “el parer dels que són favorables” a l’acord, ha deixat clar un Espot que ha volgut remarcar que el Govern no ha firmat el text negociat amb Brussel·les. Tampoc ho ha fet, clar és, la Comissió Europea.
‘ENTRY-EXIT’
El màxim responsable governamental també ha explicat que durant la reunió s’ha donat compte dels avenços en relació als canvis que s’han d’introduir en la llei d’intercanvi d’informació fiscal i de com estan les negociacions per deixar sense efecte el sistema ‘entry-exit’. Espot ha recordat que a nivell europeu “s’ha tornat a posposar” l’aplicació d’aquesta fórmula de control fronterer respecte dels països que no pertanyen a l’espai Schengen. Aplicació posposada vol dir més temps per negociar una solució ad hoc. Segons el cap de l’executiu, la negociació “va bé” i “l’statu quo es podrà garantir”.
Bartumeu assegura que està al cas de les negociacions sobre la qüestió de les fronteres i “anem tard en el tema d’entrades i sortides de l’espai Schengen”
També se li ha demanat a Espot per les suposades pressions d’Espanya per tal que Andorra controli més les expulsions i foragitaments. Les pressions les va suposadament desvelar ‘Diari d’Andorra’ i han quadrat amb les impressions de Jaume Bartumeu. Però el cap de Govern ha assegurat no saber res, a banda que ha garantit que no té res a veure amb l’acord d’associació. Espot ha explicat que en tot cas aquestes qüestions s’hauran de tractar amb un grup de treball sobre migracions que es va acordar amb el delegat del govern espanyol a Catalunya.
“No descarto” que es pugui parlar d’aquestes qüestions, ha reconegut el mandatari governamental, però ha indicat que el grup de treball citat no s’ha ni tan sols constituït i, per tant, no s’ha establert cap ordre del dia, encara que és evident que es pretén millorar la fluïdesa de les relacions en aquells aspectes en què la presència d’una frontera pot resultar un fre. Bartumeu ha estat més explícit sobre les expulsions i els foragitaments i ha assegurat ser coneixedor de “com estan les negociacions, però no em pertoca a mi fer declaracions”. Critica que “anem tard en el tema d’entrades i sortides de l’espai Schengen” i insisteix que cal reforçar l’equip negociador “amb una direcció més política en les relacions amb la Unió Europea”.
Comentaris (27)