Ros remarca que és la Generalitat qui gestiona la pandèmia i, per tant, com fa la desescalada

L’ambaixador recorda que és el govern català qui ha de decidir sobre si es fa alguna excepció amb Andorra tot i indicar que ha enviat un informe a Madrid sobre la situació i com es percep l’esborrany filtrat per part de la societat del Principat

Ángel Ros i Maria Ubach.
Ángel Ros i Maria Ubach. T. S.

L’ambaixador espanyol a Andorra, Àngel Ros, ha volgut recordar que, ara mateix, la gestió de la pandèmia -i per tant, la decisió sobre com el manteniment o no del tancament perimetral i si hi ha o no excepció amb Andorra- està en mans de la Generalitat. Per tant, ha admès, el govern de Madrid no intervindrà. Tot i això, el diplomàtic sí que ha admès que ha enviat un informe on ha desgranat la percepció que l’esborrany de desescalada ha generat al Principat.

Ros ha volgut recordar que, per ara, el pla filtra no és oficial i no hi ha res aprovat. A banda, ha volgut remarcar que “la frontera està oberta” i, per tant, “si ve algú de València o Madrid, on no hi ha confinament, pot passar". Sobre aquest punt ha remarcat que la decisió sobre quines mesures aplica per contenir el coronavirus és de la Generalitat i que al govern central no li toca participar-hi perquè li va cedir les competències.

“Qui té la gestió de la pandèmia és la Generalitat. A partir d’aquí, l’únic que hi va haver en el decret de l’estat de l’alarma era que les comunitats que tenien fronteres terrestres havien d’informar l’executiu espanyol si feien tancament”, ha indicat l’ambaixador que, però, admet que la informació “és preocupant” perquè té clar que “seria un problema econòmic gros del qual som conscients tots els que vivim a Andorra”.

Deixant clar que, en cap cas, està dient que s’hagi de fer això, Ros sí que recorda l’excepció que es va fer amb el Principat durant el desconfinament dels mesos de maig i juny que, apunta, “es gestionava des de l’Estat”. Així, ha rememorat que “es va considerar que Andorra, a efectes de mobilitat, formava part del Pirineu”. En tot cas, seria una opció que “s’ha de demanar a la Generalitat; és el que toca”, un aspecte que, apunta, “el Govern andorrà ja sap i són curosos i han dit que anirien a parlar amb ells”.

Ros ha explicat que, com a ambaixador, ha enviat ja un primer informe als seus superiors a Madrid sobre la situació. En concret, “explicant quina és i la percepció que des d’aquí es té de l’esborrany del pla de desescalada”. Es tracta, ha indicat, d’una tasca que entren dins “les meves obligacions”.

Comentaris (2)

Trending