El número 2 de l’ambaixada d’Espanya a Xile serà el nou cònsol general espanyol a Andorra

Jorge de Orueta rellevarà Antoni Prats, que deixa el Principat després de quatre anys d’estada i es trasllada a Mèxic com a conseller cultural

Jorge de Orueta quan era al Camerun.
Jorge de Orueta quan era al Camerun. ARXIU

El fins ara número 2 de l’ambaixada d’Espanya a Xile, Jorge de Orueta Pemartín, serà a partir d’aquest estiu el nou cònsol general espanyol a Andorra tot substituint Antoni Prats, que després de quatre anys al Principat encetarà en poques setmanes una nova destinació. De Orueta té una dilatada trajectòria diplomàtica, on destaca el seu coneixement sobre l’Àfrica i, especialment, en relació a Iberoamèrica. Mentrestant, Prats, marxarà a Mèxic per fer de conseller cultural a l’ambaixada.

De Orueta era el ministre conseller de l’ambaixada espanyola a Santiago de Xile, tècnicament la seva denominació concreta era la de segona prefectura. Sia com vulgui, el número 2 de l’ambaixada, a la qual va arribar procedent del Camerun, on va ser ambaixador espanyol nomenat el 2015 i per un període de tres anys. Nascut a Madrid el 9 de febrer de 1959, el nou cònsol general d’Espanya al Principat és llicenciat en Dret i va ingressar a la carrera diplomàtica el 1985.

Els nous moviments diplomàtics que tenen impacte a Andorra van ser publicats recentment al Butlletí Oficial de l’Estat espanyol (BOE). Els canvis anunciats s’han de produir entre final de juny i fins al mes d’agost. I no només afecten al consolat. Àngel Ros tindrà un nou número dos a l’ambaixada. En aquest cas, el nou segona prefectura o ministre conseller serà Enrique Conde León, que substituirà Nicolás El Busto Torán. Conde arribarà al Principat després d’ocupar el mateix càrrec que desenvoluparà a Andorra a Costa Rica.

Quant al nou cònsol general, Jorge de Orueta, ha estat destinat a les representacions diplomàtiques espanyoles a Ghana, Filipines, Cuba, Camerun i Xile. Va ser cap de gabinet tècnic de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional, així com a vocal assessor d’Afers Interamericans a la direcció general de Política Exterior per a Iberoamèrica. El 2004 va ser nomenat conseller cultural a l’ambaixada d’Espanya a Rússia i, posteriorment, va ser cap d’àrea a la subdirecció general de personal. El 2012 va passar a ser conseller tècnic al gabinet del secretari d'Estat de Cooperació Internacional i per a Iberoamèrica abans de fer el salt a l’ambaixada de Camerun com a número 1 i, després, a Xile com a segon d’abord.

Antoni Prats, al seu despatx.
Antoni Prats, al seu despatx.

Mentrestant, l’encara cònsol espanyol a Andorra, Antoni Prats Marí,  deixarà properament el càrrec. El diplomàtic finalitzarà la seva etapa de quatre anys al Principat per moure’s cap a un nou destí, passarà a fer-se càrrec de la conselleria cultural de l’ambaixada espanyola a Mèxic.

Prats, eivissenc que s’ha integrat molt bé al Principat, ha complert el seu quart any a Andorra, on s’havia incorporat després d’estar destinat al Líban i encara abans a un bon reguitzell de destinacions. Ara fa uns dies, el ministeri d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació va fer públic el canvi de cònsol general al Principat. Prats deixarà el seu càrrec i creurà l'Atlàntic per incorporar-se a l’ambaixada espanyola a Mèxic. Per tant, no exercirà de cònsol. Ha estat nomenat conseller cultural de la legació diplomàtica del país centreamericà. Prats, però, encara romandrà unes setmanes a Andorra. Està previst que no s’incorpori al nou destí fins a mitjans de juny.

Etiquetes

Comentaris

Trending