El PS considera fonamental incrementar la presència institucional francesa a Andorra

Pere López i Joao de Melo es reuneixen a Foix amb el senador del departament francès i el secretari federal del PS 09 i ‘reclamen’ la implantació d’un ‘campus France’ al Principat o una institució pública que depengui del ministeri d’Afers Exteriors francès

Trobada entre Michau, Bonrepaux, López i De Melo a Foix.
Trobada entre Michau, Bonrepaux, López i De Melo a Foix. PS

El Partit Socialdemòcrata (PS) considera de vital importància reequilibrar el pes francès en el dia a dia del Principat. La presència de França, a tots nivells, però especialment quant a mercaderies, per exemple, ha caigut enormement els darrers temps en benefici d’Espanya. Els socialdemòcrates consideren que caldria que s’implantés al Principat un ‘campus France’ o una institució pública que depengui del ministeri d’Afers Exteriors francès per tal que fessin de catalitzadors d’aquesta recuperació francesa a Andorra.

Aquesta és una de les qüestions que el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, i el vocal del comitè executiu del PS i representant de la Joventut Socialdemòcrata Joao de Melo han plantejat al senador de l’Arieja i membre del grup d’amistat entre el senat francès i Andorra, Jean-Jacques Michau, i al secretari federal del PS 09, Jean-Christophe Bonrepaux. La trobada amb Michau i Bonrepaux, divendres a Foix, ha servit per tractar la preocupació del PS pel restabliment dels equilibris entre França i Andorra, que s’han perdut en les darrers temps en relació a Espanya, sobretot per la disminució de l’arribada de mercaderies des de territori gal, la davallada de nombre d’estudiants andorrans que decideixen estudiar al país del nord envers aquells que ho fan al veí del sud, o la disminució de la presència de producte francès, d’empreses, de la llengua, de la cultura francesa a Andorra, entre d’altres.

La reunió també ha servit per exposar temes d’interès entre ambdós Estats i amb la finalitat d’establir en trobades futures les propostes concretes per a la solució d’aquesta problemàtica i amb l’objectiu de dur-les a la pràctica el més aviat possible. “No només és un treball parlamentari, sinó que hi ha una cooperació entre partits germans i territoris molt assimilats en algunes problemàtiques, com són l’Arieja i Andorra, amb la vocació de treballar conjuntament i trobar noves propostes en l’àmbit turístic i cultural, entre d’altres”.

El PS continua “enfortint les relacions internacionals, aquesta vegada amb França, perquè aquestes tinguin continuïtat i efectivitat, un fet que fins ara no havia estat possible per la inacció del Govern del tripartit de dretes”. Així mateix, el PS considera molt necessari concretar i engegar un pla concret d’actuacions en diferents àmbits i nivells que permeti augmentar la presència francesa a Andorra a través de, per exemple, la implantació d’un ‘campus France’ al Principat o una institució pública que depengui del ministeri d’Afers Exteriors francès i que contribueixi al reequilibri de les relacions a través de l’educació.

Comentaris (1)

Trending