El politòleg Yvan Lara dirigirà el nou Centre d’Estudis Europeus

Aquest ens incardinat dins de l’Institut d’Estudis Andorrans ha de contribuir a acompanyar el procés d’acord amb la UE i a difondre’l entre la ciutadania

Els representants polítics el dia de la firma del pacte d'Estat per la UE la passada legislatura.
Els representants polítics el dia de la firma del pacte d'Estat per la UE la passada legislatura. ARXIU / SFGA

El politòleg Yvan Lara, actualment integrat a ACTUA i fins fa pocs mesos inspector d’educació, dirigirà el Centre d’Estudis Europeus, un organisme de nova creació que s’integrarà a l’Institut d’Estudis Andorrans (IEA). Així s’ha deixat clar en el marc de la primera reunió de l’Acord polític per a la negociació amb la UE, que ha servit també per acordar el calendari i la metodologia de treball de seguiment del pacte.

Els representants dels grups parlamentaris s’han trobat aquest dijous amb el cap de Govern, Xavier Espot, i el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, en la primera reunió de seguiment de l’Acord polític per a la negociació de l’Acord d’associació entre Andorra i la Unió Europea, signat fa un mes. La trobada ha permès establir una metodologia de treball i un calendari que serveixi per implementar varis aspectes inclosos en el pacte.

Així, s’ha convingut que el Govern lliurarà als representants polítics els documents de negociació més rellevants fins a la data i s’ha proposat una metodologia per a la gestió documental que permeti compartir amb tota seguretat els documents i, a l’hora, disposar d’un procediment que faciliti la comunicació i el treball en col·laboració entre els integrants.

La primera reunió de l’Acord polític per a la negociació amb la UE permet acordar el calendari i la metodologia de treball de seguiment del pacte

A més, la reunió també ha permès debatre sobre els treballs que caldrà realitzar en matèria d’avaluacions d’impacte i el rol que s’espera del Centre d’Estudis Europeus de l’IEA. Aquest nou organisme d’investigació, que una vegada superada l’etapa d’acostament a Europa podria assumir un rol d’investigació política més àmplia, hauria de contribuir a acompanyar el procés d’acord amb la UE alhora que difondre tant els passos que es vagin fent per acostar-se a Europa com el que representa Europa com a comunitat. El dirigirà Yvan Lara, que també recentment ha estat inclòs en el comitè científic que assessora el ministeri de Salut en relació a la Covid.

Els representants polítics han acordat també un calendari de reunions que inclou les trobades vinculades a les sessions de negociació, reunions monogràfiques de caire mensual sobre diferents aspectes de la negociació, i una sèrie d’intercanvis semestrals com les reunions ampliades a altres actors. Finalment s’ha debatut sobre les accions de comunicació i d’informació que es poden elaborar conjuntament, en particular les que aniran adreçades a informar a la ciutadania sobre els diferents aspectes del projecte d’Acord amb la Unió Europea i la seva negociació.

A la reunió han participat, a més del cap de Govern i el secretari d’Estat, les persones designades per cada partit com a interlocutors per l’Acord polític: el president del grup parlamentari Demòcrata, Carles Enseñat, la presidenta suplent del grup parlamentari Socialdemòcrata, Judith Salazar, el president del grup parlamentari Liberal, Ferran Costa, el president del grup parlamentari de Terceravia+Unió Laurediana+Independents, Josep Pintat, i el president del grup parlamentari de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi.

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending