Permesa la mobilitat entre Andorra i Catalunya

La interpretació jurídica anunciada fa poc més d’una setmana per les autoritats espanyoles és la que preval i la única limitació possible és la que hi hagi en el lloc de destinació una vegada s’hi arribi; ara, Espot reclama que els moviments es facin “de forma raonable” i per “motius justificats”

Xavier Espot donant explicacions de la decisió aquesta tarda al vestíbul de l'edifici administratiu.
Xavier Espot donant explicacions de la decisió aquesta tarda al vestíbul de l'edifici administratiu. Toni Solanelles

La mobilitat entre Andorra i Catalunya -i de fet amb Espanya- està permesa en els dos sentits, independentment del confinament comarcal adoptat per la Generalitat. Aquesta és la conclusió a la qual han arribat les tres parts implicades després llargues reunions mantingudes a diferents. Tot i això, el cap de Govern, Xavier Espot, ha volgut fer una crida perquè es faci ús “de forma raonable” d’aquesta opció i que es limiti a “motius justificats”.

Segons ha explicat el mandatari les reunions han acabat amb la conclusió “consensuada” que la interpretació que feia el Govern seguint el que s’havia indicat la setmana passada per part de Madrid era “la correcta”. Per tant, s’ha tancat una “solució perenne” i, per tant, que perdurarà en el temps, per la qual, encara que hi hagi un confinament comarcal o perimetral de Catalunya, “no s’impedeix la circulació en tots dos sentits”.  Així les coses, un andorrà pot anar a qualsevol lloc del territori veí i, allà, estar-s’hi complint, això sí, les restriccions marcades, com ara el toc de queda nocturn o no poder moure’s de comarca. I, a l’inrevés, els catalans també poden moure’s cap a Andorra. Tot i això, Espot ha indicat que “estem lleialment compromesos a fer una crida”. I aquesta és la de fer ús d’aquesta opció de mobilitat “amb prudència i de forma raonable”. Per tant, “limitar-la a motius justificats”

¿Quedarà escrita la interpretació en algun lloc d’accés públic? No. ¿Els mossos podran posar pals a les rodes? Qui ho sap. ¿Cal dur alguna documentació per evitar ensurts? Espot ha explicat que no. Però posteriorment s’ha indicat que és millor que sí. Que cal dur el justificant que al·lega que se circula en trànsit

¿Quedarà escrita la interpretació en algun lloc d’accés públic? No. ¿Els mossos podran posar pals a les rodes? Qui ho sap. ¿Cal dur alguna documentació per evitar ensurts? Espot ha explicat que no. Però posteriorment s’ha indicat que és millor que sí. Que cal dur el justificant que al·lega que se circula en trànsit. La interpretació jurídica, doncs, és clara: la mobilitat entre els dos territoris està permesa. Una altra cosa és avaluar el pes de la raonabilitat i no fer “un abús” del que el cap de Govern ha qualificat com “un cert privilegi del que no gaudiran els catalans i les catalanes”. Andorra “s’està beneficiant com a Estat tercer”.

Implícitament, Espot ha arribat a reconèixer que aquest dijous a la nit va arribar a mentir en deixar entreveure o més que això que Catalunya i Espanya no interpretaven ara la norma com ho havia fet el govern espanyol fa just una desena de dies. Aquest divendres el cap de Govern ha admès que la Generalitat ja havia entomat hores abans que no hi havia més marge que admetre que la mobilitat és possible (en conseqüència, l’assimilació amb l’Alt Urgell ja no té cap sentit). El que no ha explicat Espot però caldrà apuntar-ho vist que les explicacions només es fan a mitges és que l’anunci s’ha fet esperar fins aquest divendres a la tarda per mirar de frenar tant com sigui possible la sortida de ciutadans andorrans cap a Catalunya i, a la inversa, que residents catalans poguessin preparar una estada de cap de setmana a Andorra.

El missatge és clar: “Una cosa és el que està permès i una altra allò que és raonable.” I, com s’ha dit, la circulació entre territoris es pot dur a terme però es demana, si us plau per favor, que els moviments siguin els mínims possibles i sempre amb un raonament justificat. És a dir, no cal que cada setmana es baixi a comprar roba a Barcelona ni anar a veure la tieta de Reus, ha vingut a dir Espot. Una altra cosa és que “la finestra que s’obre” permeti retrobar-se amb la família cada X setmanes després de mesos, potser, de no haver-ho fet. O d’anar a treure les males herbes a l’apartament de la platja. Però moderadament.

Espot, durant la compareixença davant els mitjans de comunicació.

Relacionat

El xou de la mobilitat continua sense resoldre’s però per si de cas Espot recomana no moure’s

I és que si de la “finestra d’oportunitat”, segons el cap de Govern, “en fem un abús”, malgrat que en cap cas s’ha posat sobre la taula segons Espot, Espanya té les eines, els mecanismes, per tancar l’aixeta. “Si Espanya produís algun tipus de norma que afectés les fronteres” s’acabaria el bròquil. Ara mateix, però, sembla difícil, molt difícil, que això pugui passar. La pregunta llavors és: ¿durant mesos s’ha estat fent el babau? “No era una interpretació senzilla”, ha insistit el mandatari governamental. En fi, que les darreres hores semblava clar que la Generalitat “ho acceptava” però el que calia era veure “com ho declinàvem”. I això portava un cert treball.

Resultat final: la mobilitat està permesa. Sense cap més limitació que la que afecti el lloc de destinació on vagi. Però porti’s bé i no es mogui gaire. Per la seva salut i per la salut de tots. Aquest ve a ser el missatge.

Comentaris (17)

Trending