El xou de la mobilitat continua sense resoldre’s però per si de cas Espot recomana no moure’s

Els diversos contactes que s’han dut a terme aquest dijous no han permès “arribar al final del camí” i s’espera que aquest divendres al matí hi hagi una solució definitiva que Andorra demana que sigui “clara i a llarg termini”

Espot, durant la compareixença davant els mitjans de comunicació.
Espot, durant la compareixença davant els mitjans de comunicació. T. S.

El guirigall de la mobilitat es manté. I els contactes entre mandataris del Principat i els seus homòlegs espanyols i catalans no han permès “arribar al final del camí”. No hi ha decisió sobre si es pot entrar i sortir de Catalunya. Es busca una solució jurídica clara i de llarg termini. Així, el cap de Govern, Xavier Espot, ha indicat que no serà fins aquest divendres quan s’adopti una decisió definitiva. Sigui quina sigui, sí que ha remarcat que es manté la recomanació de fer només moviments “de forma raonada” i ha indicat que “no és el moment de venir en massa a Andorra”.

Espot ha comparegut per explicar l’estat de les negociacions, que estan sent intenses. Des d’Andorra, ha afirmat, s’està defensant que ha de prevaldre la interpretació feta la setmana passada per l’executiu espanyol, amb qui també s’ha parlat, i per la qual no es pot limitar els desplaçaments, en cap dels dos sentits, entre Catalunya i el Principat. De fet, ha explicat que “es va cursar una nota” al ministeri d’Exteriors espanyol en la qual “se’ls va demanar si amb independència del confinament que hi hagués a les comunitats, pervivia aquesta no restricció de mobilitat i se’ns va contestar afirmativament”. Ara la situació hauria canviat amb la decisió catalana de tornar al confinament comarcal a partir d’aquesta propera mitjanit.

El cap de Govern assegura que en les diverses converses mantingudes el Principat reclama que es doni per bona la interpretació que Espanya va fer la setmana passada i que va confirmar en una nota verbal: es podia entrar i sortir d’Andorra sense restriccions fins que no s’estigui a destí

La nota verbal, però, és la que es continua esgrimint des del Govern. “Tenim arguments sòlids al nostre favor i la nostra obligació és defensar-los des de la lleialtat i des del convenciment que no es tracta d’una barra lliure”, ha indicat Espot, que manté que “se’ns ha de tractar com un Estat tercer, però això no vol dir que fem promoció turística ni que diguem que tothom pot sortir i entrar perquè encara estem en una situació sanitària complicada”. Una situació epidemiològica complexa que el cap de l’executiu ha admès que afecta tant a Catalunya com a Andorra. Però que a parer seu no és suficient com per imposar algun tipus de control -PCR, quarantena…- per justificar l’accés a qualsevol dels dos territoris. Segons Espot, aquesta qüestió no està sobre la taula.

Al llarg d’aquest dijous, hi ha hagut múltiples reunions “amb tothom”. Generalitat, ambaixada espanyola, govern de Madrid... Diversos responsables de l’executiu (des d’Espot a Maria Ubach passant per Jordi Gallardo han fet contactes o han mantingut trobades telemàtiques). Per ara, però, encara no hi ha una resolució que, de fet, es farà esperar fins, com a mínim, aquest divendres al matí. Qui ha d’adoptar la decisió última no està clar. “Seguim defensant això (que la mobilitat ha d’estar permesa) i creiem que tenim arguments sòlids però de poc serveix si no ho comparteix el govern espanyol i la Generalitat, que són qui tenen la tutela de mossos, policia i guàrdia civil, que vetllaran pel compliment d’aquestes normes”, ha comentat. Encara que inicialment ha semblat que el cap de Govern indicava que la posició hispano-catalana ara era una de sola i contrària a la interpretació andorrana, posteriorment Espot ha assegurat que també hi ha dubtes tant a Barcelona com a Madrid.

El mandatari governamental deixa clar que sigui quina sigui la decisió final la situació sanitària “és complicada” tant a Andorra com a Catalunya, i com que la qüestió epidemiològica “no està per tirar coets” el recomanable és fer moviments només “de forma raonada” i sense fer promocions turístiques

Espot ha deixat clar que no s’està demanant una solució a mida d’Andorra, però també ha assegurat que la petició que es formula es fa tenint en compte les necessitats del Principat sense que en cap moment es vulgui fer una campanya de promoció turística ni fomentar “la barra lliure”, ha garantit el mandatari governamental, que en vàries ocasions -també aprofitant per llançar diferents indirectes a l’excap de Govern Jaume Bartumeu- ha deixat clar que “no tot és blanc o negre” o que en Dret internacional i en el camp de la diplomàcia hi ha múltiples interpretacions i matisos i cal actuar amb “diplomàcia, lleialtat i discreció”. Però es vol una interpretació “uniforme” i amb claredat i seguretat jurídica que no pugui ser modificable en el curt termini.

Per tant, tocarà esperar encara unes hores per veure quina interpretació acaba prevalent. I el que sí que és clar és que els dirigents andorrans han demanat “un missatge clar i a llarg termini, ja és prou complicat per tots” la situació. Fins que no hi hagi la resolució definitiva, Espot ha recomanat que “el més prudent és moure’s el menys possible”. Una frase que, de fet valdria fins i tot en cas que s’acabi acceptant la postura andorrana. “Les recomanacions continuen sent que els moviments es facin de forma raonada i per motius justificats. No és el moment de venir en massa a Andorra a fer turisme ni d’anar a segones residències perquè no convé ni a uns ni a altres”, ha afirmat. També ha garantit el cap de Govern que no s’adoptarà una solució ni de compromís ni de caràcter polític perquè el que preval és el “dret a la salut”.

Control de mossos d'esquadra al Túnel del Cadí.

Relacionat

Contactes amb autoritats europees per reforçar el criteri sobre la mobilitat amb Catalunya

Comentaris (5)

Trending