Contactes amb autoritats europees per reforçar el criteri sobre la mobilitat amb Catalunya

Des dels grups de la majoria s’ha parlat amb parlamentaris del grup d’amistat Andorra-UE, que haurien indicat que no es pot limitar la circulació amb el Principat sense un decret d’àmbit estatal

Control de mossos d'esquadra al Túnel del Cadí.
Control de mossos d'esquadra al Túnel del Cadí.

El Govern segueix defensant la idea que les restriccions de mobilitat a Catalunya no han d’afectar la circulació amb Andorra i, per tant, no han de limitar la possible arribada de visitants. Es continua mantenint que ha de prevaldre la interpretació que, ara fa una setmana, es va fer des de l’executiu espanyol. Per si de cas, però, des del mateix gabinet i des dels grups del Consell s’ha volgut també demanar opinió a la Unió Europea, sigui a europarlamentaris sigui també directament a l’organisme comunitari.

Així ho han explicat a Altaveu fonts del Consell. En concret, s’ha aprofitat el contacte que existeix amb eurodiputats del grup d’amistat entre la Unió Europea i Andorra. La resposta rebuda seria favorable a la posició del Principat.

Així, s’indica que la interpretació que s’ha traslladat és que l’organisme comunitari, malgrat no ser un país membre, “l’assimila a territori europeu”. Per tant, “si no hi ha un decret específic de l’Estat”, i per tant no de la comunitat autònoma, no es poden establir limitacions que afectin la mobilitat entre Andorra i Catalunya. Bé, de fet, entre Andorra i cap altra regió espanyola.

En aquest sentit, es posa l’exemple de les mesures adoptades ara fa uns mesos per França, especialment la que feia referència a la necessitat de presentar una PCR negativa per poder entrar a territori gal. En aquest cas, a Andorra “no ens podien requerir coses diferents”. Per tant, i valorant l’actual situació amb Catalunya, “si a la Jonquera es pot passar, a Andorra també”.

Una postura similar s’hauria expressat, de forma més oficial, des de la UE. Hi hauria contactat, segons les fonts consultades el mateix secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba. I la resposta aniria també en un sentit similar, més propera a la interpretació que en les darreres hores s’intenta defensar a capa i espasa des del Govern.

Comentaris (10)

Trending