Més escepticisme amb l’acord d’associació

El sondeig polític d’Andorra Recerca i Innovació revela una petita davallada dels ciutadans que consideren l’acord d’associació la millor relació que es pot assolir amb la Unió Europea

El secretari d'Estat d'Afers Europeus, Landry Riba, explicant el calendari negociador.
El secretari d'Estat d'Afers Europeus, Landry Riba, explicant el calendari negociador. Toni Solanelles

Per ara, i com admeten els mateixos responsables de l’enquesta política, la davallada és petita. Però hi és. O si es prefereix, existeix un cert increment de l’escepticisme al voltant de la negociació per l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE). En comparació amb el sondeig d’ara fa un any, baixen les persones que troben adequada la fórmula que es vol assolir i pugen aquelles que preferirien mantenir l’actual estatus. I això tant entre els andorrans com entre els residents no nacionals.

El que queda clar és que hi ha un ampli sector de la població que és plenament conscient del procés de negociació encetat amb l’organisme comunitari. El 76,2% dels andorrans enquestats indiquen que n’ha sentit a parlar, dada que cau fins als 61,1% en el cas dels no nacionals. La dada, però, en tots dos col·lectius ha variat a la baixa si es compara amb el sondeig realitzat el 2021.

Pel que fa a la fórmula escollida, l’acord d’associació, continua sent la que més suports rep. Entre les persones amb passaport del Principat, un 46,2% consideren que és el tipus de relació que s’hauria d’acordar entre Andorra i la UE. Pel que fa als no andorrans, aquest suport se situa en el 36,4%. En tots dos casos, s’ha experimentat un cert descens en comparació al 49,7% i al 45,3% d’ara fa un any.

I, al contrari, creix el nombre d’enquestats que consideren més adient mantenir l’estatus actual. Entre els andorrans, puja del 22,9% a un 28,6%. I entre els residents no nacionals, del 23,2% al 25,9%. Per al coordinador del treball, Joan Micó, el canvi de xifres no seria especialment significatiu, però ha admès que “caldrà veure com evoluciona”.

El que sí que és minoritari, especialment entre les persones amb passaport és la creença que s’hauria d’apostar directament per ser membre de la UE. Només ho expressa un 8,8% del total d’entrevistats, un percentatge que s’incrementa fins al 17.9% entre els no nacionals.

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending