Maduro o Guaidó? La representació de Veneçuela a la Cimera encén el debat a Espanya i a Amèrica

La Secretaria General Iberoamericana diu que la decisió correspon a Andorra mentre que el Partit Popular portarà l'afer al Congrés espanyol

Una reunió anterior vinculada a la Cimera Iberoamericana.
Una reunió anterior vinculada a la Cimera Iberoamericana. ARXIU

La Cimera Iberoamericana que se celebrarà a Andorra ha aixecat un debat a Espanya sobre la representació de Veneçuela. Aquest país hi participarà de manera telemàtica però el dubte que es planteja a l'estat veí és si ha d'estar representada per Nicolás Maduro per Juan Guaidó. La polèmica també ha arribat a diversos paisos americans. Personalitats pròximes a Guaidó han demanat a Andorra que sigui aquest el representant.

L'existència de dues figures d'autoritat a Veneçuela ha dificultat la presa de decisions en qüestions que incumbeixen a aquest país caribeny a nivell internacional. Un exemple molt clar es va veure en la disputa legal per l'or que Veneçuela va dipositar al Banc d'Anglaterra. A qui hi s'ha de donar? Al president interí Juan Guaidó o a Nicolás Maduro, que és qui té tot el poder dins de país però escassa legitimitat? La representativitat de Veneçuela a l'estranger és una qüestió que surt a la llum quan hi ha cimeres internacionals.

En aquest context, el líder del Partit Popular, Pablo Casado, ha sol·licitat a el cap de l'Executiu, Pedro Sánchez, que sigui Joan Guaidó qui assisteixi a la XXVII Cimera Iberoamericana que se celebra a Andorra el 21 d'abril i que es retiri la invitació al "dictador" Nicolás Maduro. Serà la primera vegada que Andorra aculli la Cimera Iberoamericana de caps d'Estat i de Govern, sota el lema 'Innovació per al desenvolupament sostenible. Objectiu 2030. Iberoamèrica davant el repte de l'coronavirus'.  A causa de la pandèmia està previst que se celebri de forma virtual, amb poques assistències presencials, entre les quals s'inclourà la de el cap de l'Executiu, Pedro Sánchez. Hi assistiran també de manera presencial Portugal, Guatemala i República Dominicana.

Sánchez ha de convidar a la Cimera Iberoamericana a president encarregat de Veneçuela, Joan Guaidó i retirar la invitació a l'dictador Maduro", ha afirmat Casado en un missatge al seu compte oficial de Twitter, assegurant que Espanya "ha de defensar els demòcrates enfront dels que ataquen els drets humans ". No obstant això, la invitació a la cimera als 22 països que integren la comunitat iberoamericana correspon a país amfitrió, en aquest cas Andorra, segons han explicat a l'agència Europa Press des de la Secretaria General Iberoamericana (Segib).

El PP ha decidit a més portar aquest assumpte al Congrés de Diputats, i les parlamentàries Valentina Martínez, Belén Hoyo i Marta González han registrat una bateria de preguntes demanant comptes a Govern sobre per què no s'ha convidat a Guaidó quan Espanya el reconeix com a president legítim. En concret, les diputades de el Grup Popular pregunten al Congrés si el Govern de PSOE i Unides Podem "ha convidat" al president encarregat de Veneçuela a assistir a la Cimera Iberoamericana i si "ho farà".

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending