Macron obre la porta a desconfinar França a partir del 15 de desembre

El president de la República condiciona el restabliment de la mobilitat sense cap autorització prèvia a la bona evolució sanitària; en principi es preveu que en aquella data no hi hagi restriccions interestatals encara que caldrà veure els detalls concrets de tot plegat els propers dies

Emmanuel Macron durant la seva al·locució a la nació.
Emmanuel Macron durant la seva al·locució a la nació. AGÈNCIES

El president de França, Emmanuel Macron, ha deixat la porta oberta a aixecar el confinament de l’Estat, tot i mantenir el toc de queda nocturn, a partir del 15 de desembre sempre que les condicions sanitàries es mantinguin com ara o fins i tot millorin. En principi, a partir d’aquella data es restablirà la mobilitat i això podria suposar l’arribada de visitants al Principat. Encara que aquest és l’escenari més plausible, aquest dimecres i sobretot a partir de dijous al matí, amb una compareixença del primer ministre, Jean Castex, s’hauria d’acabar d’aclarir la desescalada francesa.

Macron ha adreçat aquest dimarts el sisè discurs a la nació des de l’inici de la pandèmia i ho ha fet per anunciar el relaxament d’algunes de les mesures actualment vigents. De fet, ja hi ha restriccions que s’aixequen a partir d’aquest proper dissabte. Per exemple, s’obriran comerços, biblioteques i llocs de culta, i també es permetrà fer activitats físiques a l’aire lliure en un radi de vint quilòmetres. Aquesta serà la primera fase de la desescalada, sempre condicionada a l’evolució sanitària.

¿Quins dubtes hi pot haver? El president francès ha afirmat que “caldrà evitar al màxim possibles desplaçaments innecessaris” i ha deixat clar que les estacions d’esquí, a França, com els bars i els restaurants o les instal·lacions esportives no recuperaran l’activitat fins a la darrera fase de la desescalada, establerta a partir del 20 de gener

El president de la República ha afirmat que el pic del segon rebrot de la pandèmia ha passat però ha advertit que encara cal seguir lluitant perquè el virus continua ben actiu, justament el dia que França ha superat els 50.000 morts. “Tenim al nostre davant unes setmanes difícils per salvar el màxim de vides i controlar l’epidèmia”, ha assegurat Macron, que ha afirmat que la voluntat és que les famílies puguin celebrar el Nadal encara que sigui en condicions diferents a les que solien ser habituals. En aquest marc caldria situar el desconfinament previst a partir del 15 de desembre sempre que les dades sanitàries siguin prou bones. Si s’arriba a aquella data a només 5.000 nous casos positius per coronavirus diaris i 2.500 pacients ingressats a les unitats de cures intensives es donarà el tret de sortida a la segona fase de la desescalada.

Això possibilitaria desconfinar França. Tothom es podria moure per totes les regions i departaments de l’Estat sense necessitat de cap autorització. Això sí, es mantindrà el toc de queda entre les 9 de la nit i les 7 del matí excepte els dies 24 i 31 de desembre per permetre les trobades familiars nadalenques. En principi, les diferents consultades han assegurat que tot fa pensar que no hi ha d’haver cap motiu perquè quedi restringida d’alguna manera la mobilitat interestatal, que ara mateix se situaria en l’horitzó del 15 de desembre.

¿Quins dubtes hi pot haver? Macron ha afirmat que “caldrà evitar al màxim possibles desplaçaments innecessaris” i ha deixat clar que les estacions d’esquí, a França, com els bars i els restaurants o les instal·lacions esportives no recuperaran l’activitat fins a la darrera fase de la desescalada, establerta a partir del 20 de gener. Les fonts consultades s’han mostrat convençudes que si sanitàriament no hi ha cap desgavell es podrà circular de França a Andorra i d’Andorra a França sense cap limitació a partir del 15 de desembre. No obstant, s’espera que els contactes diplomàtics aquest dimecres resolguin els interrogants.

A més a més, per a dijous al matí hi ha prevista la compareixença de Jean Castex. El primer ministre francès ha de baixar una mica més al detall del que ho ha fet el president de la República. Macron, que ha explicat que teatres, museus i cinemes haurien de poder tornar a obrir també a partir del 15 de desembre, encara que no serà fins al 20 de gener que no es comenci a valorar la permissivitat d’actes d’una certa magnitud en interiors o a suprimir el toc de queda, ha afirmat que que la vacuna contra la Covid no serà obligatòria. En l’àmbit econòmic el president francès ha dit que tots els establiment tancats administrativament rebran una quantitat equivalent al 20% de la xifra de negoci del 2019, o una indemnització que pot arribar als 10.000 euros per mes.

Comentaris (3)

Trending