L‘ONU aprova una resolució sobre el multingüisme impulsada per Andorra i Colòmbia

És el primer cop que el Principat encapçala unes negociacions d'aquest nivell a les Nacions Unides

Vista general de l'assemblea de l'ONU.
Vista general de l'assemblea de l'ONU. U.N.

L'Assemblea General de l'ONU ha aprovat una resolució que subratlla la importància de la diversitat lingüística i demana als països que protegeixin tots els idiomes. El document, impulsat per Andorra i Colòmbia, ha estat adoptat per consens entre els 193 estats membres de l'organització. És el primer cop que el Principat encapçala unes negociacions d'aquest nivell a les Nacions Unides.

 L'Assemblea General "crida els estats membres i el Secretariat (de l'ONU) a promoure la preservació i protecció de totes les llengües usades per les persones del món" i "reafirma que la diversitat lingüística és un element important de la diversitat cultural" . El text de 13 pàgines dedica la major part de la seva extensió al multilingüisme dins de la pròpia ONU, subratllant la importància que mantingui la "igualtat" entre les sis llengües oficials (anglès, francès, espanyol, xinès, àrab i rus) i de que se segueixi facilitant lús d'altres idiomes.

En aquesta ocasió, els països recalquen que els problemes pressupostaris i les complicacions vinculades a la pandèmia de la covid-19 no han de fer malbé aquest principi. La realitat és que a gairebé totes les reunions de l'ONU, l'única llengua de treball és l'anglès, i si bé les reunions oficials, de l'Assemblea General, el Consell o altres organismes es tradueixen als sis idiomes, gran part de reunions no oficials es desenvolupen sense traducció. "El multilingüisme, valor fonamental i principi fundacional de la nostra organització, té un paper essencial en la comunicació harmònica entre els pobles i és sens dubte un dels motors de la diplomàcia multilateral", va assenyalar en presentar la resolució l'ambaixadora, Elisenda Vives.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending