Jover nega que abans de Setmana Santa hagués estat possible la mobilitat amb Catalunya

El portaveu del Govern rebat les crítiques rebudes i afirma que la llibertat de circulació és possible ara només pel fet que l’executiu espanyol va canviar de criteri tot just fa uns dies

Els mossos són els encarregats de controlar el compliment del tancament perimetral.
Els mossos són els encarregats de controlar el compliment del tancament perimetral.

Eric Jover ha defensat la tasca feta els darrers mesos per negociar amb els països veïns, i en especial amb Espanya, la mobilitat davant les restriccions aplicades per intentar frenar el coronavirus. Des del Govern s’ha assegurat que en cap cas hagués estat possible recuperar abans la llibertat de circulació amb Catalunya, ja que aquesta és fruit d’un canvi d’interpretació a l’executiu espanyol que es va donar fa tot just uns dies. “No podíem anticipar aquesta mesura”, ha afirmat.

Des que es va fer oficial, ja el passat divendres, que, normativa a la mà, el confinament comarcal a Catalunya no limita l’opció de venir o sortir d’Andorra diferents sectors econòmics han lamentat que aquesta situació s’hagi confirmat tot just ara, quan la temporada d’hivern ja està finalitzada. Les crítiques també s’han formulat des del Partit Socialdemòcrata (PS), que considera que no s’ha sabut gestionar bé les negociacions amb els governs veïns. Jover ha volgut respondre a tots aquests retrets.

Xavier Espot donant explicacions de la decisió aquesta tarda al vestíbul de l'edifici administratiu.

Relacionat

Permesa la mobilitat entre Andorra i Catalunya

En primer lloc, el portaveu de l’executiu ha assegurat que “des del principi de la pandèmia hem estat en contacte estret amb les autoritats espanyoles i hem pogut arribar a acords de mobilitat i de cooperació sanitària”. Posteriorment, ha recordat, “en una segona fase, Espanya va identificar que qui era responsable del desconfinament eren les comunitats”. Per això, “vam decidir reforçar els contactes que ja hi havia amb Catalunya per veure com podien cooperar i treballar aquests elements”.

Jover ha remarcat que “les mateixes autoritats espanyoles han canviat fa uns dies el criteri d’aplicació de la norma”. És a dir, des del Govern s’entén que la mobilitat, tot i ser un país -i tot i que, en canvi, des d’altres Estats sí que s’ha pogut entrar i sortir a Espanya-, estava limitada els darrers mesos, fins a aquesta modificació d’interpretació, coneguda al bell mig de la Setmana Santa. “Fins fa pocs dies, responsables del govern espanyol negaven la possibilitat de mobilitat cap a Andorra”, ha afirmat.

Així, ha assegurat, “no podíem anticipar aquesta mesura”, ja que “les mateixes autoritats espanyoles interpretaven la norma de forma diferent”. En canvi, ha posat en relleu, “quan hi ha hagut l’oportunitat, ens hi hem sumat”. I és que, ha deixat clar, “des del primer moment de la pandèmia, a Andorra hem buscat incrementar la mobilitat perquè és vital per la nostra economia”.

Jover no ha pogut evitar llançar un dard directe cap al president del grup parlamentari socialdemòcrata. “La discreció és sinònim quan parlem de diplomàcia. Cal fer molts contactes i parlar poc. El senyor Pere López fa el contrari: pocs contactes i parlar molt”, ha etzibat.

Comentaris (3)

Trending