Jover culpa el Consell General i el de la Justícia de la tibada d’orelles del GRECO

El portaveu del Govern considera que gran part de recomanacions fetes per l’organisme el 2017 que no s’han complert depenien d’altres institucions mentre que des de l’executiu, es defensa, sí que s’ha fet la feina que tocava

El ple del Consell d'Europa.
El ple del Consell d'Europa.

No es pot dir pas que el Grup d’Estats del Consell d’Europa contra la Corrupció (GRECO) estigui gaire satisfet amb la feina feta per Andorra els darrers anys. El darrer informe d’avaluació de l’organisme suposa una forta tibada d’orelles per al Principat: només ha implementat totalment tres de les tretze recomanacions fetes el 2017. Des del Govern, però, s’ha volgut treure pit. Eric Jover, ha assegurat que aquelles accions que depenien de l’executiu s’han tirat endavant. En canvi, ha apuntat que les incomplertes eren responsabilitat d’altres organismes, com ara el parlament o el Consell Superior de la Justícia.

L’informe va ser aprovat el passat dia 24 en la 85a sessió plenària de l’organisme. En ell, s’indica que el compliment de les recomanacions fetes ara fa tres anys ha estat, si més no, pobre. Tot just tres han estat acomplertes en la seva totalitat i tres més de forma parcial. Així, es valora de forma positiva la revisió del sistema de responsabilitat disciplinària dels batlles i dels magistrats. També que el Consell Superior de la Justícia continuï oferint de manera habitual formacions sobre l’ètica i la integritat als batlles, magistrats i fiscals.

De les tretze recomacions rebude sel 2017, només tres estan totalment acomplertes i, tres més, ho estan de forma parcial; en les altres tres, el GRECO deixa clar que no s'ha fet la feina

I poca cosa més, per no dir cap. Hi ha fins a set recomanacions que per poder acontentar el GRECO tenen encara un gran camí per recórrer. Malgrat això, Jover ha defensat que la valoració ha de ser bona. Si més no, pel que fa a la tasca que havia de fer Govern en un “procés de millora contínua que mai s’acaba”. Una altra cosa és el que, al seu entendre, tocava fer a altres institucions.

Perquè, en certa forma, ha vingut a indicar que els deures per fer depenen d’altres organismes, com ara el Consell General. “Hi ha recomanacions que depenen del seu reglament o de la llei de transparència que ara està a tràmit”, ha afirmat. En aquest sentit, ha avançat que “segurament, amb els treballs en el marc d’aquest text podrem assolir alguns d’aquests objectius”.

Un altre òrgan que hauria de fer feina, a l’entendre de Jover, és el Consell Superior de la Justícia. Sobre ell, ha indicat que “hi ha elements que són cosa seva, com ara les formacions que han d’aportar als membres de les diferents jurisdiccions”. A banda, també ha indicat que altres demandes del GRECO són més complicades d’implementar “perquè necessiten, fins i tot, una modificació de la Constitució”.

Comentaris (2)

Trending