Interior prepara un important reforç a les fronteres per controlar l’arribada de visitants

Agents de la policia i dels serveis de circulació, especialment al Pas de la Casa, faran una tasca de divulgació de les normes de comportament per evitar la propagació del coronavirus

Límit territorial entre Andorra i França senyalitzat a l'asfalt.
Límit territorial entre Andorra i França senyalitzat a l'asfalt. POLICIA D'ANDORRA

El ministeri d’Interior està acabant de dissenyar un important operatiu de reforç dels punts fronters i, especialment, del del Pas de la Casa en previsió d’una important arribada de visitants a partir de dilluns. El Govern voldria garantir un accés ordenat al país i evitar imatges com les que es van viure l’11 de maig al Pertús. La gendarmeria ja hauria alertat que es preveu un important increment del volum de trànsit a les carreteres i, especialment, a les que porten cap al Principat.

La voluntat inicial és que tant amb agents de policia com amb integrants dels serveis de circulació, i especialment els d’Encamp pel que fa al Pas, es faci una tasca informativa als visitants que arribin al país. La idea és explicar les recomanacions bàsiques de comportament al país, com el de guardar distància i el de posar-se la mascareta sempre que no es pugui guardar aquesta distància -d’entre un metre i mig i dos metres en estàtic- i quan s’accedeixi a algun local tancat sempre i quan no s’hi pretengui menjar.

Les diferents fonts consultades no descarten que almenys a l’arribada al país es controli un per un els cotxes que pretenguin entrar al Principat. Això permetria, també, una arribada més esglaonada però molt probablement comportaria una important retenció a les carreteres d’accés al país per la banda francesa. Dilluns només podran venir a Andorra ciutadans francesos als quals el Principat els quedi a cent quilòmetres o menys del domicili. Però a partir de dimarts la mobilitat en principi restarà oberta a tot l’Estat francès.

Pel cantó espanyol no es preveu l’afluència que sí que es compta que hi hagi pel Pas, malgrat que les previsions meteorològiques no són especialment bones. En el cas que Espanya i Andorra arribin a l’acord que s’està negociant, al Principat, pel cantó català, només hi podrien arribar residents procedents de les comarques de la regió sanitària de l’Alt Pirineu i Aran, això és, de l’Alt Urgell, de la Cerdanya, dels Pallars, l’Alta Ribagorça i l’Aran pròpiament dit.

Si finalment hi ha l’acord amb Espanya, més enllà dels visitants que puguin accedir al país, el que es preveu és que molts ciutadans del Principat acudeixin a la Seu a dur a terme nombroses gestions comercials o administratives que durant el confinament han quedat relegades. També hi ha nombroses persones que esperen l’obertura de fronteres per poder visitar familiars o propietats que tenen just a les comarques limítrofes amb Andorra.

Comentaris

Trending