Impotència dels colombians a Andorra

Les protestes i l’aturada al país llatinoamericà han deixat dades estremidores de morts i desapareguts a mans del govern

Concentració de colombians a la plaça del Poble.
Concentració de colombians a la plaça del Poble. Cristian Blandon

“Sentim molta impotència veient el que està passant al nostre país”, explica Cristian Blandon, resident a Andorra i organitzador de la concentració que va tenir lloc ahir diumenge a la plaça del Poble. Blandon assegura que, la comunitat colombiana està tremendament preocupada i acovardida per les imatges que hi arriben des de l’Estat llatinoamericà.

Les dades oficials parlen de quasi una trentena de morts i noranta desapareguts a mans de les forces armades de Colòmbia. Però Blandon assegura que les xifres són més elevades. El que es va començar com unes manifestacions pacífiques als carrers per protestar per la reforma tributària, sanitària i en altres aspectes del govern d’Iván Duque, ha acabat en “una de les majors massacres humanes del 2021”, segons Blandon.

“Volem que les entitats internacionals ens escoltin i actuen en Colòmbia per ajudar a la nostra gent”

Des d’Andorra, l’únic que poden fer aquestes persones pel seu país és alçar les seves veus. “Volem que les entitats internacionals ens escoltin i actuen en Colòmbia per ajudar a la nostra gent”. Per això, una cinquantena de persones es van reunir a la plaça del Poble, igual que està passant a moltes altres ciutats europees. Estan estudiant la possibilitat de fer alguna marxa pacífica i altres actes per poder tenir més repercussió.

Tot i que està en marxa la creació d’una associació de colombians al país, “ens hem organitzat per les xarxes socials, però a mi m’han bloquejat el compte per pronunciar-me sobre aquests temes”, ha explicat Blandon. D’aquesta manera és com la repressió i el control arriba fins a Andorra. Al país llatinoamericà, els controls per internet són molt més exhaustius. “Nosaltres ens hem assabentat del que està passant, principalment, pels en vius que la gent fa des de les ciutats. Així i tot, moltes persones han d’utilitzar VPN perquè si no els resulta impossible compartir res”.

Imatge de la ciutat de Cali, a Colòmbia, facilitada per Cristian Blandon.
Imatge de la ciutat de Cali, a Colòmbia, facilitada per Cristian Blandon.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending