Igualtat entre Macron i Mélenchon a la primera volta de les legislatives amb una abstenció rècord

Els sondejos dels comicis francesos mostren un resultat ajustat entre la llista del president i la del líder d'esquerres

Comentaris

Cartells electorals en un carrer de París.
Cartells electorals en un carrer de París.

Segons els sondejos que s'han fet públics després d'aquesta primera volta de les legislatives a França, el bloc macronista té entre un 25 i un 25,8% dels vots i el grup d'esquerres estaria entre el 25% i el 26,2%, amb moltes possibilitats de passar per davant. La formació d'extrema dreta Agrupació Nacional (RN) quedaria en tercer lloc, amb una forquilla d'entre el 18,9 i el 19,7 %.

A banda del resultat, el més destacat ha estat l'abstènció: entorn del 52,8%. Dels 48 milions de francesos amb dret a vot, no ho han fet ni la meitat. A la primera volta de les legislatives del 2017, l'abstenció al final de la jornada va ser del 51,3%, un rècord que s'ha superat aquest diumenge.

Els  comicis són claus per a Macron, reelegit per cinc anys més el 24 d'abril i que necessita una majoria absoluta per poder aplicar sense problemes el seu programa de tall liberal, com passar l'edat de jubilació de 62 a 65 anys. Però, per primer cop en 25 anys, els principals partits d'esquerra --ecologistes, comunistes, socialistes i França Insumisa (esquerra radical)-- van decidir concórrer en un front unit, liderat per Jean-Luc Mélenchon.

La coalició presidencial podria remuntar la situació en la segona volta, però la seva majoria absoluta –un mínim de 289 diputats– penja d’un fil. Segons la primera projecció per a la segona volta feta per l’Ifop, la coalició presidencial podria aconseguir entre 275 i 310 diputats.

Etiquetes

Comentaris

Trending