Els grups de la majoria veuen en la visita de Šefčovič tot un avenç en la negociació amb la UE

Demòcrates, Independents i Ciutadans Compromesos consideren que el vicepresident de la comissió ha pogut “veure in situ la realitat andorrana” i això li permetrà “entendre millor les nostres particularitats”

Un moment de la reunió amb els grups parlamentaris.
Un moment de la reunió amb els grups parlamentaris. DEMÒCRATES

Els grups parlamentaris que donen suport a Govern, Demòcrates, Independent i Ciutadans Compromesos valoren de forma positiva la visita del vicepresident de la Comissió Europea Maroš Šefčovič al Principat. Consideren que les trobades mantingudes, tant directament amb consellers generals com amb altres actors, com ara agents socials i econòmics o el mateix Govern, ajudaran a avançar en la negociació per l’acord d’associació. I, sobretot, li permetran “entendre millor” les particularitats d’Andorra.

Les sensacions de les tres bancades de la majoria -les dues de l’oposició, PS i Terceravia han declinat fer valoracions- són similars. La visita del dirigent europeu ha estat profitosa i pot ser un punt d’inflexió de cara a tancar un acord que satisfaci totes dues bandes. Es remarca, a més, la importància que, per primer cop, la negociació es faci ja entre polítics i no només amb tècnics a la taula.

“Aquest era un dels objectius. Fins ara, s’ha avançat tècnicament, però era bo que es veiés la realitat del país”, comenta el parlamentari demòcrata David Montané, que posa d’exemple aspectes com ara “les infraestructures d’accés, les diferents institucions o que hagi copsat la nostra història. Al seu entendre, “la impressió és que és obert i està disposat a ajudar en el que faci falta”.

La reunió entre les delegacions s'ha fet a l'edifici de l'antiga Ràdio Andorra.

Relacionat

La UE reconeix que cal potenciar la comunicació per aconseguir que s’aprovi l’acord d’associació

Els consellers generals van aprofitar la trobada, de tot just una hora, per “transmetre-li que ens preocupa la fragilitat d’Andorra en certs aspectes, com ara les quotes d’immigració; que si hem d’aplicar la lliure circulació tal com marca la Unió Europea per a nosaltres pot ser una debilitat”. A l’entendre de Montané, Šefčovič “està disposat a ajudar en el que faci falta”.

Per la seva banda el vicepresident del grup independent, Marc Magallon, entén que “ara és el moment del cop de mà polític i ell, com a vicepresident de la comissió i venint d’un país petit com Eslovàquia, crec que pot entendre millor les especificitats d’un petit Estat”. L’escaldenc valora positivament el fet que “coneix la nostra realitat i el nostre dossier” i, sobretot, el fet que “ens va dir que serien sensibles”, ja que “és conscient que la realitat no és la mateixa per a un país petit que a un de gran”.

Magallon afirma que, de la reunió, ha sortit “prou satisfet i amb el convenciment que totes dues parts hi guanyaran”. I això, remarca, és clau. “L’acord d’associació és el futur per a nosaltres”, apunta. I considera que “anem pel bon camí”.

Des de Ciutadans Compromesos, Raúl Ferré posa en relleu que “està molt bé que tot un vicepresident de la comissió hagi vingut a veure la nostra realitat”, ja que “una cosa és seguir-ho des de Brussel·les i una altra fer-ho in situ”. El parlamentari massanenc entén que “va marxar amb la sensació d’haver vist què és Andorra i va entendre que hi ha aspectes que s’han de preservar”. Per això, “crec que hi treballaran i s’ho estudiaran bé. Han d’entendre que no som ni Espanya ni França ni cap altre gran país”.

Comentaris (2)

Trending