Els grups de la majoria expressen a diputats espanyols el “neguit” per la llei del frau fiscal

Des de Ciudadanos es transmet que es votarà en contra de l’esmena que podria implicar tornar a considerar Andorra un paradís mentre que Podemos defensa que cal trobar “un punt d’equilibri”

Un instant de la reunió de Costa i Montané amb diputats de Ciudadanos.
Un instant de la reunió de Costa i Montané amb diputats de Ciudadanos. Liberals d'Andorra

Els consellers generals David Montané (Demòcrates) i Ferran Costa (Liberals) s’han reunit aquest dimarts amb diputats de Podemos i Ciudadanos, a Madrid. Les trobades, a les quals també ha assistit l’ambaixador d’Andorra a Espanya, Vicenç Mateu, han servit per trametre’ls el neguit que al Principat ha generat el projecte de llei de mesures de prevenció i lluita contra el frau fiscal que actualment es troba a tràmit al Congrés. Sobre aquesta, la formació ‘taronja’ ha avançat que votarà en contra de l’esmena que podria suposar tornar a considerar Andorra com a paradís fiscal.

“Valorem molt positivament les reunions mantingudes i el retorn obtingut”, ha remarcat Costa. Per la seva banda, Montané ha comentat que “les trobades ens permeten transmetre un missatge de tranquil·litat, ja que tots els partits contactats ens han expressat la seva voluntat de no perjudicar a Andorra”. Des de tots dos grups parlamentaris han deixat clar que “en cap cas l’objectiu d’aquest projecte de llei és afectar les excel·lents relacions amb el Principat” tot recordant que el país sempre ha col·laborat amb les autoritats espanyoles.

En la reunió amb Ciudadanos, Edmundo Bal i Mari Carmen Martínez Granados, han subratllat que el seu grup s’oposarà al criteri de baixa tributació per determinar si un país és paradís fiscal i que aquest només s’hauria d’aplicar a jurisdiccions poc cooperants. De fet, Bal, ex advocat de l’Estat que ha portat importants casos d’evasió fiscal, ha destacat “l’alta cooperació d’Andorra en investigacions per frau fiscal”. Segons la seva formació, no ser col·laborar hauria de ser l’únic punt per catalogar un país com a paradís fiscal.

Pel que fa a la trobada amb el diputat Txema Guijarro, ponent d’Unidas Podemos en aquest projecte de llei, ha matisat que s’ha de trobar un punt d’equilibri que faci compatible les mesures per evitar el frau fiscal i no perjudicar a Andorra. El parlamentari morat ha admès que la polèmica sorgida arran de l’anunci del ‘youtuber’ El Rubius d’intal·lar-se al Principat ha alterat la percepció que es té sobre aquesta llei que es planteja des del govern espanyol amb la voluntat de reduir el frau fiscal que pateix el seu país. Per últim, també ha incidit que no es vol afectar a les bones relacions entre els dos Estats i que el text, en cap cas,  no s’ha redactat amb aquest objectiu.

IMG 20210302 143852619
Un moment de la trobada amb Txema Guijarro d'Unidas Podemos.

 

Comentaris (1)

Trending