Govern demana el suport de la Generalitat per a l’estudi per desenclavar el Principat

Tots dos executius aposten per intensificar la cooperació ja existent en àmbits com el cultural, el mediambiental o el de les infraestructures, entre altres

Les dues delegacions de camí cap al restaurant on han dinat plegades.
Les dues delegacions de camí cap al restaurant on han dinat plegades. SFGA/J.A.VILADOT

Andorra i Catalunya aposten per intensificar unes relacions que, actualment, ja són “excel·lents”. Així s’ha posat en relleu durant la compareixença davant els mitjans del cap de Govern, Xavier Espot, i del president de la Generalitat, Pere Aragonés. Un dels acords és convertir en “periòdiques” les reunions al més alt nivell, a banda d’impulsar el treball conjunt en àmbits com la cultura, el medi ambient o les infraestructures. En aquest darrer, el Principat vol comptar amb la col·laboració catalana davant el repte de desenclavar el país.

“Compartim territori, llengua, cultura, Pirineus però sobretot reptes i oportunitats per la ciutadania d’Andorra i de Catalunya”, ha volgut remarcar el mandatari de la Generalitat. I el que es vol és “construir les eines per abordar-los conjuntament”. En aquest sentit, Espot ha assenyalat que el mirall d’aquestes trobades cícliques han de ser les que ja es fan amb territoris pròxims de França.

Un dels àmbits en què es vol aprofundir és el de les infraestructures. Amb l’exemple, fins ara positiu, de l’aeroport de la Seu, es considera que hi ha camí a recórrer. Per un costat, a l’hora d’analitzar i apostar per projectes que puguin aconseguir finançament via iniciatives interregionals com la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP) o els fons europeus Poctefa.

“Hem decidit delegar als ministeris i conselleries corresponents la possibilitat d’entaular un diàleg fluid per poder-nos informar dels diferents projectes que es poden trobar interès amb altres territoris”, ha comentat Espot. Per la seva banda, Aragonés ha indicat que “és important tenir una visió compartida i tenir clar que en alguns casos per dotar-los de coherència i viabilitat, hauran de participar el govern espanyol i les administracions corresponents de la banda francesa”.

També en aquest àmbit, el Govern entén que es pot aprofitar el suport de Catalunya en els estudis impulsats per analitzar com es pot desenclavar el país. Especialment pel que fa a la segona part del treball, la que es refereix a les comunicacions amb l’exterior. A banda, sobre l’aeroport Espot ha recordat el bon funcionament de la infraestructura i la possibilitat que, en el futur, pugui acollir encara més vols regulars.

La voluntat és també buscar sinergies a nivell de participació ciutadana, un aspecte que, ha volgut recordar el cap de l’executiu andorrà, “és una prioritat per a nosaltres”. A més, es vol impulsar encara més la fundació Ramo Llull i tenir la col·laboració de Catalunya de cara a la candidatura dels elements claus de la construcció del Coprincipat com a patrimoni de la humanitat.

Un darrer àmbit en el qual també s’entén que hi ha d’haver cooperació és el sanitari. I, sobretot, en la salut mental. En aquest sentit, des del Govern s’entén que hi ha una “visió alineada” per abordar la temàtica a totes dues bandes. I un punt on es podria trobar una col·laboració és el projecte de centre de 24 hores que vol impulsar el bisbat d’Urgell a l’antic seminari de la Seu d’Urgell. “No només és una bona iniciativa perquè dona resposta a una necessitat interna nostra, sinó també a la de la zona pirinenca veïna”, ha apuntat el mandatari andorrà.

Comentaris (3)

Trending