El Govern convida la presidenta d’Stop Violències a acudir a la Justícia si se sent amenaçada

La ministra d’Afers Exteriors diu davant l’ONU que Vanessa Mendoza Cortés no corre cap risc d’anar a la presó i que a l’executiu no li consta que la fiscalia hagi fet cap avenç de diligències contra l’activista

Maria Ubach durant l'exposició de l'informe davant la comissió de l'ONU.
Maria Ubach durant l'exposició de l'informe davant la comissió de l'ONU.

La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, ha afirmat davant el Consell de Drets Humans de l’Organització de les Nacions Unides (ONU) que si la presidenta d’Stop Violències, Vanessa Mendoza Cortés, “té indicis” d’estar amenaçada o si se sent intimidada que “es dirigeixi a la Justícia”. Ubach ha assegurat que no hi ha cap risc que l’activista vagi a la presó i ha explicat que el Govern no té cap comunicació per part de la fiscalia en relació que s’hagi fet cap avenç en relació amb la posada en coneixement d’uns fets denunciats per Cortés.

Ubach defensa la posició del Principat en relació amb el treball que es fa al país per a la protecció dels drets humans. La ministra compareix de forma telemàtica davant el grup de treball de l’examen periòdic universal (EPU) de l’esmentat consell. La reunió es fa al saló d’assemblees del Palau de les Nacions, a Ginebra. La titular d’Exteriors, que ha fet un repàs a totes les decisions adoptades pel Govern en relació amb la pandèmia del coronavirus i també ha fet referència a diversos aspectes relacionats amb els infants, la igualtat entre gèneres i altres, ha fet diversos apunts per iniciativa pròpia en relació amb l’avortament.

Ubach ha reconegut com no podia ser d’una altra manera que la interrupció de l’embaràs no està autoritzat, però ha assegurat que mai no s’ha perseguit ningú, ni dona ni professional de la medicina. La ministra ha insistit, després d’explicar què és el sistema polític del Coprincipat, que “la legalització de l’avortament posaria en risc la seva estabilitat i fins i tot la seva existència”. La titular d’Exteriors ha recordat les paraules d’Emmanuel Macron en la seva visita al Principat deixant clar que ha de ser la població andorrana qui decideixi.

Ubach explica via telemàtica què és el Coprincipat i els bons resultats que ha donat i avisa que “la legalització de l’avortament posaria en risc la seva estabilitat i fins i tot la seva existència”

Maria Ubach ha explicat que l’únic que no s’abona són les despeses mèdiques lligades directament amb la interrupció de l’embaràs, però sí que es fa càrrec de qualsevol tractament posterior. Al Govern no li consta que al país es practiquin interrupcions clandestines i també ha destacat la rapidesa amb la qual es va posar en marxa el SIAD, que ha recordat que era una voluntat electoral del principal partit de l’arc parlamentari del Principat.

Després de la referència a l’avortament, la ministra ha fet referència a Stop Violències i Vanessa Mendoza Cortés. El Govern hauria atorgat subvencions a l’entitat els anys 2016, 2017 i 2018 i ha convidat, ha dit Ubach, al col·lectiu a diverses trobades, reunions i a contribuir en la millora o fer aportacions a textos normatius en curs. La ministra ha explicat que Mendoza Cortés va fer “algunes acusacions”, com ara “l’abandonament forçat de nens” que són “delictes penals” i que per això es va posar en coneixement de la fiscalia, perquè “avalués des de la independència” si s’havia contravingut la llei en algun àmbit.

Ubach ha explicat que la fiscalia no els ha comunicat cap avenç en la suposada investigació però ha deixat clar que l’activista “no corre el risc en cap cas d’anar a la presó com s’ha dit en els mitjans de comunicació”. Alhora, i davant les denúncies de Vanessa Mendoza Cortés de sentir-se  amenaçada o intimidada que posi en coneixement aquestes circumstàncies a la Justícia. Entre altres coses, la ministra també s’ha referit a l’acollida de refugiats i ha anunciat que en breu arribarà al Principat una tercera família.

Comentaris (3)

Trending