Europa podrà supervisar les ajudes al teixit econòmic que vulgui implementar Govern

L’acord d’associació establirà, segons la documentació que ha fet pública l’executiu, una sèrie de controls des de Brussel·les per garantir que programes de subvencions que es puguin impulsar a Andorra no vulnerin la lliure competència posant en avantatge les empreses del Principat

Landry Riba en una de les xerrades sobre l'estat de les negociacions amb la UE.
Landry Riba en una de les xerrades sobre l'estat de les negociacions amb la UE. SFGA

L’adopció de l’acord d’associació implicarà acceptar també moltes de les mesures que la Unió Europea preveu per garantir la lliure competència entre empreses dels seus Estats membres. Un dels punts on l’organisme és especialment curós és en l’àmbit de les “ajudes d’Estat”. I, per això, el conveni deixarà clar que, tret de determinades excepcions, restaran prohibides. I, també, que per garantir que això compleix des de Brussel·les es podrà fer un control de les que s’ha atorguen al Principat així com de les noves que es puguin voler impulsar.

Així queda de manifest en la documentació que ha fet pública el Govern a pocs dies de la gran reunió pública on vol desgranar els diferents punts claus del futur acord, la redacció del qual s’està acabant d’ultimar. Es tracta d’un àmbit clau per a la UE, com evidencia el fet que apareixerà tant en la part troncal del futur conveni com en un dels annexos.

El control europeu tindrà diferents excepcions, com ara els productes agrícoles, les ajudes que siguin per desenvolupar determinades activitats o regions econòmiques o la cultura, així com tampoc entra la Comissió en les prestacions de caràcter social

D’aquesta forma, en el capítol 2 de l’acord marc es parla obertament d’aquestes ajudes d’Estat que es consideren “incompatibles” per al bon funcionament de les relacions entre totes dues parts una vegada s’adopti ja que hi ha el risc que amb aquests diners públics, “recursos estatals”, es “falsegin o amenacin la competència, afavorint determinades empreses o produccions”. Es deixa clar que no hi ha problema amb determinades subvencions, com ara les de “caràcter social” sempre que “es concedeixin sense discriminació lligada a l’origen dels productes en qüestió”. Tampoc es fica la UE en les ajudes destinades a reparar danys causats per catàstrofes naturals o esdeveniments extraordinaris ni als productes agrícoles.

També entren en les excepcions aquells programes per afavorir regions amb un nivell de vida baix -fet que a Andorra no hauria d’afectar o les que es destinin “al desenvolupament de determinades activitats o regions econòmiques” sempre que “no alterin les condicions del comerç entre les parts associades”. Un altre àmbit en el qual la UE no posarà pegues és el de foment de la cultura i la conservació de patrimoni.

A partir d’aquí, això sí, màxima vigilància per part de la UE. Segons la documentació feta pública pel Govern hi haurà un control ferri des de Brussel·les. Per exemple, caldrà informar la Comissió Europea “amb temps suficient” de qualsevol actuació que suposi la creació d’un nou ajut o la modificació dels existents. I si des de l’organisme es considera que no és correcte, s’actuarà.

Paral·lelament, l’acord indica que la Comissió farà “una revisió permanent dels règims d’ajuda existents” i que, de fet, Andorra haurà de tenir un inventari preparat per presentar-lo al cap d’un any de l’entrada en vigor. S l’organisme entén que hi ha algun punt incorrecte, caldrà esmenar-lo en un màxim de dos anys. Si davant l’avís no es fa cap canvi, el cas es podrà remetre al Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

D’aquest àmbit també es parlarà en un dels annexes de l’acord, el XV. En aquest sentit, Govern explica al document que “es regulen les subvencions públiques a partir de certs imports a les empreses, ja siguin públiques o privades, que operen en condicions de mercat”. Aquest tema, admet l’executiu actualment no està regulat al Principat. Malgrat això, no s’ha pactat cap termini d’adaptació.

Comentaris (15)

Trending