Espot reconeix que “els clixés i els prejudicis costa canviar-los”

El cap de Govern celebra que Andorra “ha fet els deures” i ha canviat com un mitjó “els darrers anys” i considera que la visita reial ha arribat en bon moment

Xavier Espot, amb David Astrié i Conxita Marsol, després de saludar els ciutadans aglomerats entre la plaça Rebés i la del comú després de la visita reial.
Xavier Espot, amb David Astrié i Conxita Marsol, després de saludar els ciutadans aglomerats entre la plaça Rebés i la del comú després de la visita reial. Toni Solanelles

Envoltat per periodistes espanyols, i després que els Reis d’Espanya haguessin visitat el comú d’Andorra la Vella, el cap de Govern, Xavier Espot, ha reconegut que “els clixés i els perjudicis costa canviar-los”. No obstant això, el mandatari governamental ha assegurat que Andorra “ha fet els deures” i els darrers deu anys ha canviat com un mitjó (“ha dado la vuelta”, ha dit textualment) per tal d’aconseguir un sistema fiscal “homologat i homologable” amb l’entorn internacional.

Espot ha començat la seva intervenció, inicialment no prevista, assegurant que la visita de Felip i Letizia “és un autèntic honor” i ha remarcat la bona relació bilateral entre Espanya i Andorra que la presència dels monarques vindria a confirmar. El cap de Govern ha assegurat que el Principat sempre ha tingut el suport espanyol, però també ha remarcat que en la mesura de les seves possibilitats, Andorra també contribueix a donar suport a la zona fronterera “rural i despoblada”. Amb tot, ha destacat que “no vivim en l’autarquia sinó en un món globalitzat”. També ha ressaltat la feina feta en el marc de la Cimera Iberoamericana, que tornarà a portar Felip a Andorra en menys d’un mes.

La visita del cap d’Estat espanyol “confirma les bones relacions” amb el país veí del sud, la visita arriba en un bon moment i a Felip i Letizia “se’ls veu contents i en certa forma honorats”, segons el mandatari andorrà

En aquest sentit, Espot ha remarcat que Andorra -“set-cents anys de pau, de concòrdia, de desmilitarització”, ha anat senyalant en diverses ocasions- és l’únic país que comparteix espai iberoamericà i francòfon, fet que ens fa “diferents”. A partir d’aquí és quan se li ha demanat per la visió, per la imatge que es té des de l’estranger del Principat, i és quan el cap de Govern ha explicat que “Andorra ha fet una transformació enorme”, obrint-se a la inversió estrangera i deixant al marge el secret bancari.

No obstant això, i tot i els esforços realitzats, “els clixés i els prejudicis costa canviar-los”. No obstant, segons Espot, tant els reis com els mitjans espanyols que avui han visitat per primer cop el país han pogut veure “la verdadera Andorra” amb un “patrimoni natural envejable”. De fet, i aquestes altres manifestacions ja les ha fet als mitjans andorrans, les “sensacions són molt bones”. No obstant això, el cap de Govern ha deixat clar que amb el Reis d’Espanya, la immensa majoria de qüestions que podrien ser espinoses “no estan a l’agenda”, “no són objecte” de la trobada.

20210325  STU1343
Xavier Espot fent les manifestacions.

Sí que la visita del cap d’Estat espanyol “confirma les bones relacions” amb el país veí del sud, la visita arriba en un bon moment i a Felip i Letizia “se’ls veu contents i en certa forma honorats”. Per tant, “ho hem de celebrar. Andorra pot dir alt i fort que ha fet els deures”. Situacions com les derivades de la pandèmia i les restriccions de què és ‘víctima’ el Principat poden ser comentades en les properes hores al monarca, però com una explicació més, perquè “el cap d’Estat està desvinculat de qualsevol ideologia” i els temes a tractar “són molt globals”.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending