Espot defensa davant els líders europeus la necessitat de millorar les connexions energètiques

El cap de Govern participa a la Cimera de la Comunitat Política Europea i ha mantingut trobades bilaterals amb líders de diferents països, entre els quals l’hongarès Viktor Orban

Espot amb la resta de líders de la Cimera.
Espot amb la resta de líders de la Cimera. SFGA

El cap de Govern, Xavier Espot, ha participat a la segona Cimera de la Comunitat Política Europea (CPE) que ha reunit 47 països a la ciutat de Chisinau, a Moldàvia. L’objectiu de la trobada ha sigut promoure el diàleg i la col·laboració en les grans qüestions que afecten el continent. Les discussions s’han centrat en l’impuls de la cooperació per la pau i la seguretat al continent; la resiliència energètica i l’acció climàtica, i les interconnexions per una regió millor connectada i estable.

El mandatari andorrà ha participat a la taula rodona temàtica referent a les interconnexions a Europa en l'àmbit social, digital, del transport i l'energia. Aquest fòrum de discussió ha estat copresidit per Moldàvia i Espanya, i també hi han participat els primers ministres o presidents d'Alemanya, Hongria, Malta, Portugal, Grècia, Albània, Dinamarca, Croàcia, Mònaco i Armènia.

La discussió s'ha centrat en les millores de les xarxes de connexions energètiques i en la necessitat d'impulsar els lligams i la cooperació per tal de ser més resilients davant les crisis com les que ha viscut Europa en els darrers mesos. Espot ha volgut agrair i destacar la importància de poder participar en l’esdeveniment, un fòrum que permet construir aliances i estrènyer lligams entre els països europeus que comparteixen reptes comuns en àmbits tan importants com les polítiques de sostenibilitat, la mobilitat, la connectivitat i en l'àmbit de l'energia.

El viatge ha permés Espot mantenir diferents trobades bilaterals, com ara amb el primer ministre de Bèlgica, Alexander de Croo; el president de la Confederació Suïssa, Alain Berset; el primer ministre d’Armènia, Nikol Pachinian; el primer ministre de Suècia, Ulf Kristersson; el primer ministre de Luxemburg, Xavier Bettel; el primer ministre de Liechtenstein, Daniel Hirsch; el primer ministre de Portugal, António Costa; el canceller alemany, Olaf Scholz; i el president del Govern d'Espanya, Pedro Sánchez.

En el marc de la Cimera de la Comunitat Política Europea, Xavier Espot, també ha pogut conversar amb la presidenta de la República de Moldàvia, Maia Sandu, a qui ha felicitat per l'organització de l’esdeveniment i ha mostrat la seva solidaritat i suport per les conseqüències derivades del conflicte bèl·lic entre Rússia i Ucraïna en aquest país. Una altra trobada de nivell ha estat les mantingudes amb el president del Consell Europeu, Charles Michel, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, l’Alt representant de la Unió per als Afers Exteriors i Política i Seguretat, Josep Borrell, i la presidenta del Parlament europeu, Roberta Metsola, amb els quals ha tractat l’avançament de les negociacions per l’Acord d’Associació. També ha pogut saludar al copríncep i president de la República Francesa, Emmanuel Macron.

A la tarda el cap de Govern s'ha reunit amb el primer ministre d'Hongria, Viktor Orbán, i amb el ministre d’Estat de Mònaco, Pierre Dartout, amb els quals ha abordat l'estat de la negociació d'Andorra amb la UE per a l'Acord d'associació. Espot i Dartout han coincidit, per mostrar les especificitats particulars que defineixen tots dos petits Estats.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending