Espot admet que denunciar Vanessa Mendoza a la fiscalia va ser “un error polític”

El cap de Govern reconeix que, amb el pas del temps i la “victimització” de l’activista, l’afer se’ls ha girat en contra, però defensa que la decisió es va prendre per protegir els funcionaris atacats i la “incorrecció i falsedat” de les declaracions davant l’ONU de la líder d’Stop Violències

Xavier Espot durant l'entrevista a RNA.
Xavier Espot durant l'entrevista a RNA. RTVA

El cap de Govern, Xavier Espot, ha reconegut que denunciar a la fiscalia la líder d’Stop Violències, Vanessa Mendoza Cortés, per les seves declaracions davant Nacions Unides va ser, políticament, “un error”. Tot i defensar la decisió per defensar els funcionaris i per “legalitat”, ha admès que l’evolució de tot plegat, i la “victimització” per part de l’activista, se’ls ha girat en contra. Sobre l’acord d’associació ha afirmat que, en el futur referèndum, el més convenien seria un suport ampli i no pas un ‘sí’ per la mínima.

Espot ha concedit una entrevista al programa ‘Avui serà un bon dia’ de Ràdio Nacional d’Andorra que s’ha centrat en gran part en valorar el recent tancament de les negociacions amb la Unió Europea. Al final de la mateixa, però, ha estat qüestionat pel procés obert contra Mendoza i aquí on ha reconegut que, amb el pas del temps, “si es parla des d’una perspectiva purament política”, la denúncia a la fiscalia va ser “un error”. Ha justificat, però, que “com a cap de Govern, jo no puc actuar des d’una perspectiva només política”, sinó també tenir en compte altres aspectes com ara els “legals”. I, llavors, “ens vam veure obligats per la dignitat i el bon nom dels treballadors públics, en els quals també hi havia un reclam i un anhel”.

En aquest sentit, ha apuntat que “les decisions es prenen d’acord amb les circumstàncies del moment”, tot i reconèixer que “la perspectiva i l’evolució de les coses poden portar a pensar que s’hauria d’haver fet diferent”. I, en aquest cas, ha acceptat que potser es va errar “vist com ha derivat tot això i com aquesta senyora ho ha emprat per victimitzar-se i abanderar una causa que és legítima”, tot i remarcar que “això no treu la gravetat, la incorrecció i la falsedat de les seves acusacions i el mal que està fent al país”. En tot cas, ha deixat clar que “ara, ha de decidir la Justícia”. 

Sobre l’acord d’associació, Espot apunta que no considera un ‘sí’ per la mínima al referèndum sigui suficient, sinó que cal que surti “un aval majoritari” de la ciutadania i alerta de l’escenari “incert” que obriria un resultat negatiu

Ja sobre el tancament de les negociacions amb la Unió Europea, el primer que ha volgut deixar clar Espot és que està “satisfet no per haver tancat l’acord sinó perquè és un bon acord”. Aquest, ha insistit, “respecta les línies vermelles que ens havíem marcat”. Reconeix, però, que ara “ens toca explicar-ho bé”.

I això és necessari pel fet que, ell mateix ho assumeix, “un part important de la ciutadania té dubtes en tomb l’acord”, tot i que “no vull anticipar el sentit del vot”. De fet, considera que “el que importa no és el que pensin ara, sinó el que pensin quan haguem fet la feina que hem de fer”. I aquesta, com s’ha dit, consisteix a traslladar bé el contingut del futur conveni a la població. “Als 80.000 i escaig que són, encara que només votin els andorrans”, ha comentat. “Hem de ser capaços de traslladar els avantatges i les oportunitats que tindrà, que són enormement superiors als desavantatges”, ha manifestat.

Espot ha recordat el calendari. Primer, abans del maig, tancar el text definitiu i comprovar que reflecteix a la perfecció el que s’ha pactat. Després, rubricar-lo. I, a partir d’aquí, la feina pedagògica per explicar l’acord a la població, d’uns sis mesos. Per tant, el referèndum seria a finals d’any. “Ha de ser l’ocasió de tirar endavant un gran debat nacional que pot transcendir l’acord i derivar cap altres problemàtiques”, ha defensat. Al seu entendre, “és l’ocasió de fer una feina de catarsi en tomb aquests grans problemes perquè l’acord ho toca tot, des de la inversió estrangera al creixement econòmic passant per molts altres àmbits com ara les polítiques de sostenibilitat”.

Sobre el referèndum, el cap de Govern ha deixat clar que no es conforma amb una victòria per la mínima del sí per la mínima. Al contrari, argumenta que “és bo que una qüestió tan important tingui l’aval d’una part substancial de la ciutadania”. I també ha llançat una advertència: “Un ‘no’ obriria un escenari incert i difícil. Ho estem veient amb Mònaco, que ja està tenint dificultats de relació amb la Comissió Europea”. Al mateix temps, ha volgut ser “prudent” quan se li ha tornat a demanar si dimitiria en aquest cas. “Seria un error convertir el referèndum en una consulta sobre el meu govern o la meva persona. Si dic que no, em diran que em vull aferrar al poder i si dic que marxaré serà donar armes a qui vol que ho faci”, ha indicat.

Espot també s’ha referit a l’impacte que tindrà en l’administració l’obligació d’implementar tot el cabal comunitari. Entén que no suposarà haver de contractar molt més personal. Caldrà més gent, sí, però no una xifra enorme. “Ja hem dotat una secretaria d’Estat de recursos humans i tècnics i per tant els aprofitarem”, ha indicat. Així, entén que “amb una desena com a màxim de contractacions ho podrem assumir”.

MANIFESTACIÓ PER L’HABITATGE

El mandatari també s’ha referit a la multitudinària manifestació de fa una setmana en protesta per la situació al mercat de lloguer. “Més que la protesta en preocupa la problemàtica de l’habitatge, que pateixen tant els que van sortir al carrer com els que no”, ha comentat. I ha avisat que “soc conscient que el marge de maniobra és limitat però que hem de fet tot el que estigui al nostre abast”, tot i alertar que “no tenim una vareta màgica”. Espot ha admès que “no agrada que es demani la meva dimissió”, però ha recordat que “va guanyar unes eleccions fa sis mesos i crec que estic legitimat”.

El cap de l’executiu ha defensat que “des del 2019” s’estan prenent mesures, però apunta que “hi ha fruits, però no prou per a la demanda que hi ha”. Per això, ha insistit en el fet que “cal ser valents” però també “curosos” amb les noves accions que es tirin endavant. Espot ha volgut recordar que “en el termini d’un any” hi haurà a disposició bona part dels pisos públics que s’estan impulsant.

Comentaris (41)

Trending