Andorra i França compartiran dades per homologar els certificats de vacunació davant la UE

La reunió entre Espot i el primer ministre Jean Castex, ha servit per tancar la fórmula que garantirà els desplaçaments dels residents al Principat pels països de l’organisme comunitari, a la vegada que per confirmar que les pròximes vacunes que enviarà París seran de Moderna però ja al quart trimestre

Espot saluda Castex a l'entrada del palau de Matignon.
Espot saluda Castex a l'entrada del palau de Matignon.

Els residents a Andorra podran viatjar sense problemes a partir de juliol, quan entri en vigor el passaport verd creat per la Unió Europea per permetre els desplaçaments entre Estats comunitaris i evitar les restriccions que es puguin aplicar davant la pandèmia. A l’espera que l’organisme validi l’aplicació que desenvolupen Salut i el SAAS, el certificat de vacunació que ara es pot demanar serà suficients. Això és gràcies al fet que les dades del codi QR es compartiran amb França, que de forma provisional els homologarà.

Així s’ha acordat durant la reunió que el cap de Govern, Xavier Espot, ha mantingut al palau de Matignon amb el primer ministre francès, Jean Castex. Un dels eixos centrals de la trobada ha estat la situació sanitària. I, en particular, com es recuperarà la mobilitat ara de cara a l’estiu, amb el passaport verd en el punt de mira.

Com ha recordat Espot, el reglament que desenvolupa aquest sistema entra en vigor l’1 de juliol “i deixa fora els altres països, particularment, els tercers enclavats”, com ara Andorra. Això seria així fins que l’UE validi l’aplicació que han desenvolupat el SAAS i Salut, però no seria pas de forma immediata. Per tant, “cal trobar una solució transitòria”.

Emmanuel Macron, Pascal Escande (d'esquena), Xavier Espot i Roser Suñé durant la trobada.

Relacionat

Andorra busca el suport de Macron pel ‘passaport Covid’

I aquesta s’està acabant de tancar amb les autoritats franceses, com s’ha abordat durant la reunió amb Castex. “S’han fet trobades tècniques ja i ens faran de pont a través d’un intercanvi de codis QR”, ha explicat Espot. Per tant, les dades d’aquests codis es passaran a França que serà qui les homologui davant la UE. I això obrirà la porta a poder viatjar a partir del juliol. Els darrers passos s’han d’acabar de fer durant els pròxims dies, amb una darrera reunió entre tècnics.

Tot això, evidentment, a l’espera de l’homologació de l’aplicació andorrana. “No hi ha termini marcat, però el compromís és que es faci de la forma més ràpida possible”, ha comentat el cap de Govern a preguntes d’Altaveu. A la vegada, ha volgut destacar que, amb l’acord assolit amb França, “ja podem estar tranquils gràcies a aquest reconeixement pont”.  

A falta de tancar la fórmula tècnica, la idea és fer un intercanvi dels codis QR i que França homologui les dades de cara a la resta de països de la Unió Europea

També en l’àmbit sanitari, els dos mandataris han fet balanç de l’evolució de la pandèmia provocada pel coronavirus i han expressat la satisfacció pel bon ritme de la campanya de vacunació. Espot ha volgut agrair el subministrament, fins ara, de 18.000 dosis de vaccins, totes d’AstraZeneca malgrat que, cal recordar, el compromís inicial era que fossin de la farmacèutica Moderna.

Espot ha explicat que “hem insistit perquè es pugui desbloquejar el conveni amb Moderna” i, ara, sembla que això serà possible. “Tenim notícies que es pot resoldre”, ha indicat. Ara bé, les vacunes pendents no arribarien fins després de l’estiu, ja al quart trimestre. En aquest sentit, el cap de Govern ha recordat que, ara mateix, hi ha dosis de sobres per a tothom qui es vol immunitzar, comptant també amb un enviament proper des de Portugal. Sí que ha admès que aquestes 12.000 vacunes de Moderna anirien bé per “tenir una partida per la gent més jove”.

Espot i Castex han coincidit en la necessitat d'immunitzar al màxim la població per tal de recuperar progressivament l'activitat. En aquest sentit, tenint en compte la situació actual i les dades epidemiològiques també han celebrat la flexibilització de les mesures que faciliten la mobilitat entre els territoris, com ara que s’acceptin els tests d’antígens o que les persones ja vacunades no hagin de presentar cap prova diagnostica.

Comentaris (4)

Trending