Espot s’alinea amb la UE en la crisi russa i fa una “crida a la pau i al diàleg”

El cap de Govern deixa clar que si hi ha ciutadans ucraïnesos que no poden tornar al seu país es trobarà “solucions humanitàries” i avança que la pujada del preu de la llum serà “com més tard millor i amb el menor impacte possible”

Espot caminant aquesta tarda cap a l'entrada de Ràdio Andorra.
Espot caminant aquesta tarda cap a l'entrada de Ràdio Andorra. G. P.

El cap de Govern, Xavier Espot, ha deixat clar que Andorra “està alineada” amb la Unió Europea davant l’atac de Rússia sobre Ucraïna. El mandatari ha fet una “crida a la pau i al diàleg” a la vegada, però, que ha remarcat que “defensem els límits territorials”. Sobre el risc que ucraïnesos que estan al Principat no puguin tornar al seu país, ha indicat que, si cal, es buscaran “solucions humanitàries”. També ha admès que el preu de la llum segurament pujarà, però ha matisat que “intentarem que sigui com més tard millor i amb el menor impacte sobre les famílies”.

Preguntat sobre la situació desfermada per la invasió de Rússia, Espot ha explicat que “com no pot ser d’altra forma, estem alineats amb la Unió Europea” que, ha recordat, “s’ha expressat de forma diàfana”. El cap de l’executiu ha volgut fer “una crida a la pau”, tot remarcant que “la guerra mai pot ser cap recurs”. Així, ha refermat que “demanem diàleg i la resolució pacífica de les diferències”. I, malgrat això, ha deixat clar que “defensem que cal respectar els límits territorials d’Ucraïna”.

Ara bé, no s’ha volgut pronunciar si Andorra se sumarà a les més que possibles sancions que la comunitat internacional, com ara la mateixa Unió Europea, adopti contra Rússia. “Primer hem de mirar si s’adopten i quines serien; llavors decidirem”, ha indicat.

Un dels atacs de Rússia sobre Ucraïna.

Relacionat

Ciutadans ucraïnesos de turisme a Andorra no saben quan podran tornar al seu país

Espot ha explicat que, ara mateix, es treballa per intentar evacuar quatre andorrans que es trobaven a Ucraïna. Sobre el cas contrari, ciutadans ucraïnesos que estan a Andorra en viatge turístic i que ara no podrien tornar pel tancament de l’espai aeri, el cap de Govern ha apuntat que “si algun súbdit ho necessita, veurem com el poem ajudar”. Ha recordat que “la llei permet fins a tres mesos en règim turístic” i, per tant, “encara hi ha marge”. En el pitjor dels casos, ha avançat, “es buscaran solucions humanitàries” i, en cap cas, “no obligarem ningú a marxar a un país en guerra”.

El cap de Govern no nega que té “por” per tot el que el conflicte pot arribar a suposar, més en un moment en què sembla que la pandèmia va quedant enrere. “La mateixa que experimenten els ciutadans i també desil·lusió i desconcert davant les imatges que estem veient més en un moment en què la humanitat estava molt tocada”, ha apuntat.

Una de les conseqüències econòmiques que es patirà serà el preu de la llum. Tocarà, ha admès Espot, apujar preus. “Som més resilients gràcies al fet de tenir una societat pública, però tot té un límit”, ha indicat. Ara bé, ha volgut assegurar que “intentarem que tingui lloc com més tard millor i amb l’impacte més reduït possible”.  

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending