Ciutadans ucraïnesos de turisme a Andorra no saben quan podran tornar al seu país

Es calcula que al Principat hi poden haver ara mateix unes 200 persones de pas, que sobretot aprofitaven la temporada de neu, a qui ha enganxat el tancament de l’espai aeri arran de l’atac de Rússia i una mitjan dotzena ja han demanat suport al cònsol honorari

Un dels atacs de Rússia sobre Ucraïna.
Un dels atacs de Rússia sobre Ucraïna.

L’esclat del conflicte armat a Ucraïna, amb l’atac de Rússia, no només afecta ciutadans andorrans -per ara quatre segons Govern- que es troben a aquell país. També hi ha nacionals ucraïnesos que estaven de viatge al Principat, molts d’ells per la temporada d’esquí que, ara mateix, no saben quan podran tornar, un cop confirmat el tancament de l’espai aeri. Per ara, ja són una mitja dotzena els qui s’han posat en contacte amb un Antoni Zorzano, cònsol honorari, que ha carregat amb duresa contra el líder rus, Vladimir Putin.

El diplomàtic ha recordat que, justament, la seva tasca és “ocupar-me del benestar i resoldre els problemes dels ucraïnesos que resideixen a Andorra o s’hi troben de vacances”. I és aquest segon grup el que pot tenir dificultats arran de la invasió del seu país per part de Rússia. Perquè una de les conseqüències ha estat el tancament de l’espai aeri, a banda dels danys que ja hauria patit l’aeroport de Kiev, el qual hauria rebut com a mínim l’impacte d’un míssil. I això suposa que, ara mateix, no saben si podran tornar a casa.

Zorzano calcula que en aquests moments, en plena temporada d’hivern, al país, de pas, hi podrien estar entre “200 i 300” ciutadans ucraïnesos. Alguns d’ells, de fet, ja s’han posat en contacte amb ell per demanar informació. “He de mirar de resoldre el problema legal que es perllongui si és necessari el seu permís d’estada”, ha comentat a Altaveu.

Per ara, ha parlat amb 6 o 7 persones, però que poden representar un grup més gran de ciutadans del país. “En alguns casos són famílies i jo tot just he parlat amb el pare”, apunta. La xifra de gent amb dificultats, però, podria créixer en les pròximes hores o setmanes. Pel que fa a la població ucraïnesa resident al Principat, aquesta puja a uns 140 ciutadans.

Zorzano ha carregat amb duresa contra el president rus, Vladimir Putin, a qui considera el principal responsable de tota la situació. “Penso que és l’home més dolent del món i que mentre estigui al poder, tot això no s’acabarà”, ha indicat.

Etiquetes

Comentaris (12)

Trending