Espanya no preveu allargar l’estat d’alarma més enllà del 9 de maig

Pedro Sánchez assegura que no es preveu demanar una nova pròrroga i avança que a inicis de juny estarà en marxa el passaport immunitari que es prepara des de la Unió Europea

El president espanyol, Pedro Sánchez.
El president espanyol, Pedro Sánchez.

Espanya no preveu allargar més enllà del 9 de maig l’estat d’alarma aprovat, ara fa cinc mesos, per fer front a la pandèmia. Així ho ha indicat el president del govern, Pedro Sánchez, que també ha avançat que la voluntat és que el passaport immunitari que es vol impulsar amb la resta de països de la Unió Europea estarà enllestit a inicis de juny. El mandatari ha avançat que fins al setembre tenen compromeses fins a 87 milions de vacunes, fet que permetria atendre qualsevol ciutadà que la vulgui rebre.

Justament, la compareixença extraordinària de Sánchez era per treure pit de l’acceleració en el procés de vaccinació que, ha assegurat, s’ha de produir a partir d’aquest mateix abril.  Al llarg de la roda de premsa, però, el president del govern espanyol ha pogut avaluar altres aspectes de la pandèmia. I, entre ells, el futur de l’estat d’alarma.

L’aprovat ara fa uns mesos pel congrés dels diputats finalitza el 9 de maig. Per allargar-ho, caldria novament el suport del parlament. Segons les paraules de Sánchez, però, aquesta no és la intenció de l’executiu del país veí. “L’objectiu és que no sigui necessari prorrogar-lo. Volem que el 9 de maig sigui el punt final”, ha afirmat el president espanyol. Tot i això, ha advertit que no necessàriament suposarà la fi de totes les restriccions de mobilitat. “Esperem que la situació epidemiològica i la vacunació ens doni suficients eines per respondre”, ha comentat.

El mandatari també ha fet referència al passaport immunitari que es prepara des de la UE. “Ens ha de permetre una major mobilitat. Esperem que estigui enllestit a inicis de juny. Amb aquest passaport verd, podrem recuperar la mobilitat a la Unió Europea”, ha avançat.

Sobre la vacunació, ha deixat clar que, si el proveïment per part de les farmacèutiques no falla, es vol ser molt ambiciós entre abril i setembre: 33 milions d’espanyols, ha afirmat, estaran vaccinats a finals d’agost. “En total, tenim contractades més de 87 milions de dosis. Això ens permetrà assegurar que qualsevol compatriota pugui ser vacunat durant aquest període”, ha assegurat.

Etiquetes

Comentaris

Trending