Espanya considera Andorra un país de risc per culpa del coronavirus

El Principat surt en el llistat de països considerats d’alt perill de contagi, tot i que la mesura que obliga a presentar una PCR negativa per entrar al país no l’afectarà, ja que es refereix només a ports i aeroports

Les instal·lacions de la frontera del riu Runer.
Les instal·lacions de la frontera del riu Runer. ARXIU

Ara mateix, Espanya considera Andorra un país de risc pel que fa a l’epidèmia del coronavirus. Així consta en el llistat annex del decret que estableix l’obligatorietat per als viatgers que arribin al país veí del sud de presentar el resultat negatiu d’una PCR feta com a màxim 72 hores abans. La mesura no afecta els residents del Principat que vulguin travessar la frontera del riu Runer -si poden fer-ho en virtut de les excepcions del tancament perimetral a Catalunya-, però deixa clar que les dades sanitàries actuals no convencen les autoritats de Madrid.

El BOE publica aquest dijous el decret que estableix aquesta obligació, que serà vigent a partir del 23 de novembre. El text deixa clar que es refereix de forma explícita a “passatgers que arribin a Espanya per via aèria o marítima”. Per tant, via ports o aeroports. S’indica que “hauran de disposar d’una prova diagnòstica d’infecció activa per a SARS-CoV-2 amb resultat negatiu, realitzada en les 72 hores prèvies a l’arribada”. També es deixa clar que haurà de ser PCR però no pas via tests ràpids d’anticossos o antígens.

La mesura afectarà especialment qui arribi a Espanya per via aèria.

Relacionat

Els andorrans que vulguin anar a Espanya no hauran de presentar una PCR negativa

El document també indica quins països es consideren, ara mateix, d’alt risc, un llistat que s’anirà actualitzant cada quinze dies via la web del ministeri de Sanitat. I en el llistat actual figuren diferents països, entre els quals, Andorra. Això, però, segons les fonts diplomàtiques consultades no suposa, en cap cas, que la mesura afecti els viatgers provinents del Principat, ja que només s’aplicarà a ports i aeroports.

Pels Estats de la Unió Europea o l’Espai Econòmic Europeu, el que s’empra és el llistat elaborat segons els criteris del Consell Europeu. En el cas de tercers països, com és el cas d’Andorra, s’analitza la incidència acumulada en els darrers 14 dies per cada 100.000 habitants. Si supera els 150 s’entra al llistat. I el Principat ho està. De fet, cal recordar que les dades el situen encara entre els territoris amb major incidència, amb 1.376,01 casos confirmats per cada 100.000 habitants.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending