Espanya confia culminar els treballs pels límits fronterers en “dos o tres anys”

L’ambaixador Carlos Pérez-Desoy admet que és un procés “complex”, marcat per la climatologia i l’orografia però entén que hi ha “bona entesa” i que s’avança bé; per això, és “optimista” sobre la possibilitat de tancar un acord satisfactori

Pérez-Desoy i el ballarí Jaime Puente, durant la presentació de l'espectacle.
Pérez-Desoy i el ballarí Jaime Puente, durant la presentació de l'espectacle. G. P.

Un procés “complex” però que avança a bon ritme. I que podria estar enllestit en “dos o tres anys”. El treball per definir els límits fronterers entre Andorra i Espanya està en marxa i es fa sota “un clima d’entesa bo”. Així ho ha assegurat l’ambaixador espanyol al Principat, Carlos Pérez-Desoy, que s’ha mostrat “optimista” amb una resolució satisfactòria. Ho ha fet durant la presentació de l’espectacle ‘Picasso en dansa’ que s’oferirà aquest vespre al centre de congressos d’Andorra la Vella per celebrar la festa nacional del país veí.

Preguntat sobre com avancen els treballs que es van acordar arran de les divergències pel planell de la Tossa, a Alp, el diplomàtic ha apuntat que “s’avança bé” però també ha volgut recordar que es tracta “d’un procés tècnicament complex”. I encara més en cas d’Andorra i Espanya per “l’orografia i la climatologia”. En aquest sentit, ha recordat que “a vegades la comissió tècnica per fer la seva feina ha d’anar a indrets només accessibles amb helicòpter”. I, també, influeix el fet que “són llindars en alguns casos antiquíssims”.

El centre de congressos acollirà aquest vespre (20.30 h.) l’espectacle ‘Picasso en dansa’ per celebrar la festa nacional espanyola, amb entrada gratuïta

Dificultats que, però, confia que es podran superar gràcies al fet que hi ha “un clima de col·laboració tècnica i política i bona comunicació amb les autoritats locals”. Per això, s’ha mostrat “optimista” amb la possibilitat d’arribar una entesa sobre els límits entre els dos Estats. Sobre els terminis, ha indicat que “pel que em diuen els tècnics, parlem d’entre dos o tres anys”. Sempre, això sí, condicionat pel clima i l’orografia.

Pérez-Desoy ha abordat la qüestió durant l’acte que ha servit de presentació de l’espectacle ‘Picasso en dansa’ que es podrà veure aquest vespre (20.30 h.) al centre de congressos de la capital. Serveix per commemorar la celebració del 12 d’Octubre, festa nacional espanyola. L’entrada és gratuïta i es confia poder superar els 300 espectadors.

L’objectiu del muntatge, segons ha explicat un dels artistes, Jaime Puente, “és recrear l’univers femení” del pintor malagueny, de la mort del qual es compleixen cinquanta anys i recordar que va ser “un revolucionari que va desafiar les convencions del seu temps”. A la vegada, es tracta d’una “obra eclíptica” que demostra que els codis de la dansa espanyola “són versàtils”.

EL FUTUR DE L’ACORD D’ASSOCIACIÓ

Un altre tema abordat per l’ambaixador ha estat l’estat de les negociacions amb la Unió Europea per establir un acord d’associació. Pérez-Desoy ha reiterat “el suport” per part d’Espanya en aquest procés i, de fet, ha deixat clar que “hi haurà acompanyament” des de Madrid un cop el conveni passi de la comissió, que és qui manté les converses amb Andorra, al consell de ministres de l’organisme. També ha volgut treure ferro a les diferències existents en alguns punts de l’acord: “totes les negociacions tenen els seus detalls i, fins que no s’acaben, no hi ha acord; és el procés normal i més quan són tan complexes com aquestes”. Límits

Pel que fa a l’Institut Cervantes, el diplomàtic ha fet una valoració “molt positiva” del funcionament de l’extensió oberta al Principat, depenent de Tolosa. A la vegada, s’ha mostrat obert a ampliar les activitats i la seva presència. “Sempre estem amatents a possibilitats de créixer, de fer altres activitats, de col·laborar amb el Govern andorrà”, ha indicat. En aquest sentit, ha indicat que “hi ha opcions de créixer que poden ser interessants per a l’entitat i per a la societat andorrana”.

Etiquetes

Comentaris

Trending