L’embolic amb els turistes catalans posa en perill els hotels que han decidit obrir

Establiments que han tret treballadors dels ERTO temen patir pèrdues si no es concreten reserves mentre Govern espera un “aclariment” de la Generalitat i Protecció Civil i el 012 mantenen la posició de no permetre desplaçaments turístics

Rètol d'un establiment hoteler.
Rètol d'un establiment hoteler. Toni Solanelles

Els dubtes sobre quin serà l’abast de l’equiparació entre Andorra a l’Alt Urgell i si permetrà durant el Nadal l’arribada de catalans per pernoctar al Principat fan pujar per les parets tant al Govern com al sector turístic. Especialment, l’hoteler. De tenir esperances a salvar en part les festes han passat a tenir por d’enganxar-se els dits, després d’haver tret treballadors dels ERTO. I això mentre, oficialment, la Generalitat no fa l’aclariment demanat des de l’executiu andorrà i el 012 i Protecció Civil, per ara, mantenen la postura que els desplaçaments turístics no estan permesos.

Des del Govern se segueix defensant -ho ha fet el portaveu, Eric Jover, al matí, i Joan Martínez Benazet a la tarda- que de les converses amb els seus homòlegs al gabinet català es desprèn que  els viatges a una segona residència al Principat o bé si es té una reserva a un allotjament entren dins la normativa. El ministre de Salut, això sí, ha insistit que esperen “un aclariment” des de l’executiu que encapçala Pere Aragonés, tot confiant que pugui arribar aquest dimarts, coincidint amb la reunió del consell executiu.

De moment, però, aquest no arriba. És més, alguns altres imputs que sorgeixen si bé no des del govern català però sí que des d’alguns departaments que en depenen van, justament, en la direcció contrària. És el cas de Protecció Civil, que via Twitter han compartit infografies amb les noves mesures. En elles, s’indica que la mobilitat entre l’Alt Urgell i Andorra està permesa sí, però “per a les persones residents en aquests dos territoris”.

Una imatge d'una compareixença del ministre Èric Jover.

Relacionat

Govern entén que els catalans poden venir amb reserva a un hotel mentre la Generalitat no es mulla

Similar situació es viu al 012, el telèfon d’informació de la Generalitat. Segons ha pogut saber Altaveu, els treballadors del servei han rebut aquest dilluns les consignes davant els dubtes que poden rebre per part de qui truqui. I a la pregunta de si es pot anar a Andorra tenint una reserva a un allotjament turístic, se’ls ha dit que la resposta ha de ser negativa.

I davant tota aquesta incertesa, qui pateix és el sector turístic andorrà. Especialment els hotels. Fonts del sector han explicat a Altaveu que en els darrers dies han rebut moltes trucades de possibles clients catalans. Se’ls informa que teòricament han de poder pujar si tenen habitacions contractades, però també han d’admetre que no poden assegurar que a la pràctica no trobin problemes. I, per ara, això es tradueix en el fet que les consultes en queden en això. En consultes. No es converteixen pas en reserves com en un principi es preveia.

Catalunya tornarà a restringir de forma important la mobilitat a partir de divendres.

Relacionat

Les contradiccions a Catalunya desconcerten l’activitat turística a Andorra

I això, alerten, pot col·locar alguns establiments en una situació delicada. No tots ni tampoc una majoria de negocis, però sí que hi ha un nombre important d’hotels que havien optat per activar-se i obrir portes. Entre altres, s’havia tret els treballadors que es tenien en ERTO confiant que podrien funcionar amb una certa normalitat, i amb clients, les pròximes setmanes, una previsió que, ara per ara, no està clar que es compleixi a no ser que la Generalitat faci l’aclariment demanat des del Govern i que aquest vagi en la direcció expressada divendres pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, en l’acte conjunt amb el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo. I les empreses que han arriscat temen haver d’assumir importants pèrdues si finalment no poden comptar amb els turistes catalans.

Comentaris (3)

Trending