Govern entén que els catalans poden venir amb reserva a un hotel mentre la Generalitat no es mulla

El portaveu Eric Jover dona més validesa a les “declaracions oficials dels consellers” que no pas a la directora de Protecció Civil, però demana a l’executiu liderat per Pere Aragonés que “clarifiqui el missatge”

Una imatge d'una compareixença del ministre Èric Jover.
Una imatge d'una compareixença del ministre Èric Jover. ARXIU / SFGA

Pel Govern, Andorra pot rebre visitants de Catalunya a partir del dimecres sempre que tinguin segona residència o reserva a algun allotjament turístic. Així ho ha afirmat el portaveu de l’executiu, Eric Jover, que ha remarcat que es guien per les declaracions oficials de càrrecs polítics de la Generalitat, com el conseller de Territori, Damià Calvet. Tot i això, ha lamentat la confusió provocada per la número 1 de Protecció Civil i ha demanat al gabinet català que “clarifiquin el missatge” com més aviat millor. Per ara, en la roda de premsa d’aquest migdia, cap autoritat catalana s’ha referit al Principat.

Jover ha assegurat que “ens guiem per les declaracions oficials dels consellers, que clarament van dir que la mobilitat està permesa tant per venir si es té una segona residència o a un hotel”. A més, ha afirmat que aquesta situació “se’ns ha confirmat informalment per part de diferents càrrecs de la Generalitat”. En aquest sentit, ha garantit que “les nostres dades sanitàries estan millorant i cap català corre risc per venir a Andorra”.

En la roda de premsa del migdia, ni Vergés ni Sàmper han fet cap referència a com queda Andorra i si es pot o no venir a una segona residencia o un allotjament turístic

Tot i això, el portaveu de l’executiu ha lamentat que “la comunicació per part de Catalunya no sempre ha estat inequívoca”, en una clara referència a les declaracions de diumenge per part la directora de Protecció Civil, Isabel Ferrer. Per això, ha fet una crida perquè el govern català “sigui el més clar possible” i expliqui que la possibilitat de venir al Principat existeix. “No marcarem quines formes han de fer servir, però estem convençuts que clarificaran el missatge”, ha comentat.

Per ara, però, la Generalitat no ho ha fet. I això que aquest mateix migdia tenien una bona oportunitat, amb la compareixença conjunta dels consellers de Salut i Interior, Alba Vergés i Miquel Sàmper per actualitzar la situació sanitària a Catalunya. També hi ha participat en la roda de premsa Imma Soler, subdirectora de Protecció Civil. En cap moment s’ha fet referència a la situació del Principat. Per tant, caldrà esperar a aquest aclariment sol·licitat des d’Andorra.. si és que s’acaba produint.

Sobre els dubtes de mobilitat entre Catalunya i Andorra també s’han pronunciat els diferents representants dels grups polítics. Un dels més contundents ha estat el conseller general de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi, que no ha dubtat en carregar contra Isabel Ferrer. “No es de rebut que quan Andorra està fent tot el que pot per ajudar els veïns de l’Alt Urgell ens trobem que hi hagi gent que es girin contra el missatge públic i ens perjudiquin”, ha lamentat.

Els grups parlamentaris han lamentat la situació: des de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi ha criticat les declaracions de la cap de Protecció Civil catalana mentre que Pere López ha lamentat la manca de “prudència” del Govern

Per la seva banda, el socialdemòcrata Pere López ha criticat els problemes que suposa el fet que “les regles de joc canviïn a cada minut”. Alerta que “això fa que la presa de decisions per part dels empresaris sigui més complicada”. També ha criticat que, al seu entendre, al Govern li ha faltat “prudència” a l’hora de fer “anuncis de coses que encara no estan publicades”.

Pel que fa a la resta de grups parlamentaris, des de Terceravia+Unió Laurediana, Josep Pintat, ha expressat el desig que “es pugui trobar una solució” a una situació que “vull pensar que és fruit del desconcert que provoca aquesta pandèmia”. Per la seva banda, el liberal Ferran Costa ha indicat que “trobem a faltar concreció a l’hora de posar les mesures”, fet que “ens afecta”.

Des del grup majoritari, Carles Enseñat ha recordat directament les paraules del conseller de Territori, justament a preguntes d’Altaveu. “Va ser molt clar: la mobilitat està permesa”, ha apuntat. Al seu entendre, tot rau en l’intent “del gabinet jurídic de la conselleria de Salut” d’intentar evitar al màxim possible els desplaçaments.

Comentaris (7)

Trending