El conveni de cooperació sanitària entre Andorra i França serà una realitat abans de sis mesos

L'objectiu és crear una relació més estreta en qüestions com el trasllat de pacients, la formació de professionals o la col·laboració en àmbits com la geriatria, l’oncologia, la traumatologia, la salut pública o la mental

Étienne Guyot i Xavier Espot durant la reunió.
Étienne Guyot i Xavier Espot durant la reunió. sfga

El conveni de cooperació sanitària entre Andorra i França serà una realitat abans de sis mesos. Aixì s'ha acordat en el cinquè Diàleg Transfronterer. A la trobada presidida pel cap de Govern, Xavier Espot i el prefecte de la regió d'Occitània, Étienne Guyot s'ha signat una carta d'intencions sobre un futur conveni que té per objectiu crear una relació més estreta sobre qüestions sanitàries com el trasllat de pacients, la formació de professionals o la col·laboració en àmbits com la geriatria, l’oncologia, la traumatologia, la salut pública o la salut mental.

A la cooperació, que ja s'ha posat de manifest, durant la pandèmia, li faltava un conveni que posés per escrit el que es fa. Aquest era un desig de les autoritats andorranes i de les franceses. Espot ha dit que "és el colofò a aquest grup de treball que es va posar en marxa l'any passat". Durant la trobada també s'ha integrat l'àmbit de cultura i patrimoni de cara a la candidatura multinacional (Andorra, França, Espanya) de la Unesco i s'ha avançat per reduir els esculls que hi ha actualment amb els productes agrícoles i ramaders.

La primera reunió ha estat la de la Comissió de seguiment de l’Acord francoandorrà per a la gestió d’aigües. S'ha tractat el conveni signat entre els dos Executius per a la connexió de la xarxa de recollida d'aigües residuals o la neteja del llac de les Abelletes, efectuada aquest estiu. L'acord conclou que un equip de submarinisme dels bombers andorrans s'ocupi de la neteja del llac i de la captació d’aigua potable.

Pel que fa a la millora dels accesos a Andorra, els dos països cofinancen la construcció de la galeria H2 en una zona sovint afectada per allaus i talls de carretera. Les obres començaran el 2023 i consisteixen en la creació d'una galeria d'uns 300m just abans de l’entrada al túnel de Pimorent per la boca nord.També la creació d’àrees de cadenatge al costat de la carretera i la col·locació de xarxes de retenció per evitar la caiguda de rocs. França farà una inversió addicional per finançar els treballs. AIxò permetrà, segons Espot que "es podran fer en dos estius en lloc de tres".

Finalment, en Ensenyament Superior s’ha tractat la mobilitat dels estudiants andorrans a diferents universitats franceses o el convenis d’estades formatives pels estudis de bàtxelor en infermeria. La propera trobada de Diàleg Transfronterer tindrà a finals de l’any vinent, en aquest cas a Andorra.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending