La CUP demana frenar l’activitat a l’aeroport de la Seu i carrega contra el model econòmic andorrà

Ha proposat una moció que s’ha de votar aquest vespre al ple de l’ajuntament i on lamenten que l’atracció de turistes i de residents d’alt poder adquisitiu acaba fent pressió sobre la ciutat i la comerca

Comentaris

El regidor de la CUP a l'ajuntament de la Seu, Bernat Lavaquiol
El regidor de la CUP a l'ajuntament de la Seu, Bernat Lavaquiol

Els regidors de la CUP a l’Ajuntament de la Seu, Bernat Lavaquiol i Núria Valls, han criticat els efectes perniciosos que, al seu entendre, té el model socioeconòmic d’Andorra sobre la comarca de l’Alt Urgell. Ho han fet a través d’una moció que han presentat per votar-la al ple d’aquest dimarts i amb la qual exigeixen que el consistori no només s’oposi a qualsevol ampliació de l’activitat a l’aeroport sinó també que es demani a la Generalitat que es redueixi. També lamenten que la instal·lació bàsicament és feta servir per residents d’alt poder adquisitiu amb els seus jets privats.

L’escrit és força dur a l’hora d’enumerar els problemes que suposa “la pressió del model socioeconòmic andorrà sobre la Seu d’Urgell”, començant per l’augment del preu dels pisos. Els regidors de la CUP posen el focus en l’elevat nombre de turistes que rep el Principat i, també, en el fet que “el Govern també promociona l’atracció de persones de molt alt poder adquisitiu d’arreu del món”. I això fa que “estan sotmetent el mercat de l’habitatge andorrà a un procés d’especulació urbanística que té conseqüències en la nostra població”.

Xavier Espot i Pere Aragonés.

Relacionat

Espot nega que els problemes d’habitatge a l’Alt Urgell siguin culpa d’Andorra

Sobre l’aeroport, asseguren que “serveix per a l’arribada de jets privats que utilitzen les persones d’alt poder adquisitiu que estan adquirint propietats immobiliàries de luxe a Andorra on, actualment, hi ha més d'un centenar de cases en venda per un valor superior als tres milions d'euros”. I és aquí quan es recorda que la instal·lació “rep una gran inversió pública”. Per posar un exemple apunten que el pressupost de la Generalitat contemplava una partida enguany d’1,4 milions. I no amaguen la preocupació pel fet que el Govern treballa a incrementar el nombre de línies regulars.

“Aquest procés de turistificació i atracció de superrics provoca que moltes persones d’Andorra, sobretot aquelles que treballen en sectors més precaritzats, no puguin pagar l’habitatge i es vegin expulsades cap a la Seu. El mateix procés està passant a la nostra ciutat, on cada cop les treballadores amb menys ingressos tenen més dificultats per accedir a l’habitatge”, remarquen.

Amb tots aquests arguments, demanen que el ple de l’ajuntament adopti fins a quatre acords. El primer, “reconèixer que el model turístic i especulatiu andorrà té una relació directa amb l’augment del preu de l’habitatge a la Seu d’Urgell i als pobles del voltant”. En segon lloc, s’insta “l’equip de govern de l’Ajuntament a no confrontar treballadors de la Seu amb els d’Andorra”.

En tercer lloc, es vol que els regidors urgellencs siguin “ferms davant del Govern i oposar-se a la construcció o ampliació d’infraestructures que serveixin per potenciar l’arribada de turisme a Andorra”. També es demana que s’insti a la Generalitat “a presentar un projecte de decreixement de l’activitat de l’aeroport”.

Comentaris (4)

Trending