El control a la frontera provoca cues d'entrada i sortida del país

La guàrdia civil i la policia andorrana aturen els vehicles a les instal·lacions duaneres per comprovar que realment hi ha una causa de pes que permeti autoritzar entrar en territori espanyol o andorrà

Retencions de sortida del país, aquest migdia de divendres, a proximitat de la zona duanera.
Retencions de sortida del país, aquest migdia de divendres, a proximitat de la zona duanera. Gabriel Pérez

Des de primera hora del matí d'aquest divendres -durant la matinada l’afluència és molt minsa-, les autoritats policials espanyoles i les andorranes aturen la immensa majoria dels vehicles que pretenen creuar la frontera del riu Runer per assegurar-se que aquells que passin, o que almenys pretenen passar, ho fan amb un motiu justificat. El document d’autoresponsabilitat que s’ha de dur degudament omplert cal completar-lo amb aquells certificats o informes que acreditin la causa per la qual es vol accedir a territori espanyol. Aquest divendres a la tarda, alguns cotxes espanyols han estat obligats a fer mitja volta sense poder entrar a Andorra.

La frontera no està tancada. Això és clar. Però només es pot creuar si es compleixen els requisits establerts en el confinament perimetral de Catalunya i que, alhora, en matèria fronterera, té l’aval de l’Estat espanyol després que la Generalitat ho sol·licités a Madrid. Cites ineludibles de pes, una activitat professional, anar a cuidar un familiar dependent, tenir un examen… són algunes de les causes que permeten creuar la frontera. Però s’han de justificar. Si no és el cas, o bé la policia nacional espanyola o bé la guàrdia civil no tenen cap tipus de problema en fer girar cua. És el que permet la norma excepcional en aplicació.

De fet, ciutadans andorrans que han hagut de traslladar-se a l’Estat espanyol per motius justificats han explicat que, d’entrada, no hi ha cap trava per arribar fins a les instal·lacions duaneres de la Farga de Moles. La policia nacional, en el punt fronterer, sol ser tolerant. Però després és la guàrdia civil que, fent la seva feina, que quedi clar en aquest cas, atura sinó tots la immensa majoria de vehicles i revisa els documents, les certificacions necessàries que justifiquin el pas.

Paral·lelament, també hi ha ciutadans que vénen cap al Principat. Els residents sempre poden tornar al país, en qualsevol moment. Però també hi ha vehicles espanyols que creuen la frontera. En aquest cas, per exemple, tots aquells residents a l’Alt Urgell o zones properes que treballen al Principat i han d’acudir físicament als seus llocs de feina no han de tenir especials dificultats per poder creuar la frontera.

WhatsApp Image 2020 10 30 at 16.49.46 (1)
Retencions d'entrada aquest divendres a la tarda.
WhatsApp Image 2020 10 30 at 16.49.47
Cues de sortida a partir del centre comercial Punt de Trobada

 

Comentaris

Trending