El consolat ucraïnès rep sis peticions de famílies per ser refugiades a Andorra

El degoteig de demandes és constant i, actualment, són quinze les persones que esperen que es finalitzi el tràmit i es pugui fer oficial la seva condició al país

Ciutadans ucraïnesos mirant de marxar de Kíev.
Ciutadans ucraïnesos mirant de marxar de Kíev.

El conflicte bèl·lic que s’està produint actualment a Ucraïna està fent que algunes persones arribin fins a Andorra per refugiar-se. O fins i tot, que ja hi fossin aquí pel motiu que sigui, i hagin decidit quedar-se. Al consolat ucraïnès els darrers dies s’han rebut fins a sis peticions de famílies per iniciar el tràmit per ser reconegudes pel Govern. En total, es tracta de quinze persones.

El cònsol honorari, Antoni Zorzano, ha explicat que cada dia acudeixen persones a l’ens per demanar informació o per fer la sol·licitud. Aquest dilluns s’haurien rebut dues peticions, i les altres quatre que es tenen a tràmit serien de dies anteriors. “Són sis famílies que ja estan aquí”, explica Zorzano, “el degoteig és constant”. En total, sumant els diferents membres, són quinze els ucraïnesos, entre pares, mares i nens, que han demanat al consolat ser reconeguts com a refugiats.

Així mateix, Zorzano ha apuntat que s’espera que aquest dimarts n’arribin més, “que ja ens han avisat”. Aquesta és la tònica que s’espera que es repeteixi els pròxims dies, que les persones que ja estan al país, o que van arribant pels seus propis mitjans, vagin apropant-se al consolat per tal d’oficialitzar la seva situació. El cònsol honorari també ha remarcat que és possible que hi hagi persones que ja estiguessin al país quan va esclatar el conflicte. “Jo vaig ajudar a marxar a tots aquells que m’ho van demanar”, apunta, “però és possible que encara quedin persones que no s’han adreçat a nosaltres per a res”.

Pel que fa a les peticions de refugiats “ho estem gestionant tot amb coordinació i sota les instruccions del Govern, des del ministeri d’Afers Exteriors, que és a qui jo he de remetre totes les peticions”. Aquest tràmit consisteix a crear un dossier de cada persona o família que acudeix al consolat i es trasllada a l’Executiu, des d’on es fa la valoració de la situació. Zorzano ha remarcat la importància d’acudir a les entitats oficials, “totes les persones que coneguin algú que ja estiguin aquí, o que vulguin entrar, que es dirigeixin al Govern o al consolat, i els oferirem l’ajuda que necessitin”.

 

Etiquetes

Comentaris

Trending