Concòrdia avisa que allò pactat ja amb la UE consolida els efectes nocius de l’obertura econòmica

La formació justifica el ‘no’ al pacte d’Estat per un seguit d’impactes que suposarien “un conjunt de reptes i obstacles per mantenir les singularitats d’Andorra” i troba d’una “gran irresponsabilitat” que Govern sols tracti els beneficis i no els riscos de l’acord d’associació

Pol Bartolomé i Cerni Escalé s'han explicat de forma clara i, en alguns noments, també de forma contundent.
Pol Bartolomé i Cerni Escalé s'han explicat de forma clara i, en alguns noments, també de forma contundent. Toni Solanelles

Concòrdia considera que allò que ja s’ha pactat amb la Unió Europea, i que estimen en un 80% del futur acord d’associació, acabaria per consolidar els efectes nocius que la darrera dècada ha tingut l’obertura econòmica i la inversió estrangera. En general, “no s’adapta ni a les capacitats ni als interessos d’Andorra”. Per això s’oposen a l’acord i, també, al pacte d’Estat. No té sentit si no es veu bé el primer, sumar-se al segon, han vingut a dir els consellers Cerni Escalé i Pol Bartolomé, que han comparegut per argumentar el ‘no’ a l’adhesió al pacte estatal.

Com han indicat els dos parlamentaris, el que hi ha sobre la taula suposaria un important impacte per a l’economia andorrana. En paraules de Bartolomé, accedir al mercat únic europeu en les actuals condicions comporta “un conjunt de reptes i obstacles per mantenir les singularitats d’Andorra”. Els dos parlamentaris de Concòrdia, que tenien altres representants de la formació seguint en directe la compareixença, s’han declarat ‘europositius’ i favorables a la UE com a ens global i que ha facilitat la pau a Europa. “Valorem la Unió Europea en el seu conjunt”, ha destacat Bartolomé, que ha deixat clar que el mercat únic econòmic només és una pota. “Creiem en la Unió Europea, però no creiem que l’aproximació sigui positiva si és a qualsevol cost”, ha indicat Escalé.

Escalé: “Seria hipòcrita negociar un pacte d’Estat sobre un acord amb el qual ja des d’ara sabem que no hi estem d’acord”

Els dos consellers generals han llançat un argumentari clar i rotund a parer seu després de contextualitzar les reunions en què havien assistit fins ara i d’agrair la transparència de Govern a l’hora de facilitar-los tota la documentació del que s’ha anat avançant amb Brussel·les des de fa anys. Tot l’estiu han estat estudiant el material fins a convergir en una posició de partit que, per ara, han deixat clar, no vol dir que de manera automàtica hagi de comportar la defensa d’un ‘no’ a l’eventual referèndum quan se celebri. Aquest posicionament s’adoptarà més endavant. Però ara mateix “seria hipòcrita negociar un pacte d’Estat sobre un acord amb el qual ja des d’ara sabem que no hi estem d’acord”.

El que sí que han deixat també clar els dos representants de Concòrdia és que el Govern ha de compartit tant allò positiu com allò que no ho seria en relació amb l’associació amb Europa. Implícitament, signar el pacte d’Estat sobre la UE seria defensar el ‘sí’ al referèndum, ha deixat entreveure Cerni Escalé. Ni ell ni Bartolomé han volgut aventurar-se a dir què passaria si guanyés el vot negatiu en la consulta. Però el president del grup parlamentari de Concòrdia sí que ha estat molt rotund en assegurar que Brussel·les no deixaria sense efecte cap acord bilateral vigent. L’acord duaner, per exemple.

Per a Concòrdia, ressaltar aquest aspecte com ha fet el Govern en ocasions és “una amenaça infundada”. D’aquí que han demanat “donar informació a la gent d’aquest país” i que la posició oficial de l’administració sigui “neutral”. Escalé ja ha admès que personalment el cap de l’executiu o els ministres poden referir-se al que s’escaigui, d’igual forma com Demòcrates o les altres forces polítiques. “Hem de parlar sobre els aspectes positius de l’acord però hem de parlar també sobre els riscos”, ha indicat el màxim responsable de Concòrdia. “El Govern no pot utilitzar els recursos públics per parlar només sobre els beneficis de l’acord, això és una gran irresponsabilitat”. Més encara: “Que l’Estat només parli dels punts positius és un gran problema democràtic”, ha reblat.

ARGUMENTARI

Cerni Escalé ha plantejat quatre grans qüestions que fonamenten el ‘no’ al pacte d’Estat perquè no veuen bé el que s’està pactant. I Pol Bartolomé hi ha afegit un parell de qüestions més des del punt de vista institucional o d’impacte sobre organitzacions andorranes. El president del grup parlamentari de Concòrdia ha començat dient que “l’obertura estrangera ha fracassat, l’economia andorrana no s’ha diversificat malgrat que s’ha obert a l’estranger” i això que tot plegat ha suposat un “augment desmesurat dels preus de l’habitatge, que és és a l’arrel de la construcció desmesurada”. I un eventual acord amb la UE suposaria que no hi pugui haver un control previ de la inversió estrangera procedent de l’entorn europeu.

I la “finalització del règim d’autorització prèvia de la inversió estrangera, implica la no implementació d’un sistema de quotes sobre el sector immobiliari”, amb la qual cosa “no podríem instaurar un règim de quotes que discrimini els ciutadans europeus que viuen fora d’Andorra”. Alhora, Escalé ha advertit que acordar l’associació amb Brussel·les també implica una “incompatibilitat amb un impost sobre les inversions estrangeres”.

Pactar ara mateix amb Europa comporta incrementar la competència en sectors professionals que ja estan degudament coberts al país, “que ja tenim”. Per tant, més “competència per als professionals liberals d’Andorra amb persones que estan radicades a persones fora del país”. Escalé hi ha afegit que “hem de fer els deures de casa, hem d’apostar pel talent i les empreses del país i veure com podem fer una obertura molt més mesurada, molt més progressiva i diversificar els sectors que ens interessen però conservant el teixit productiu andorrà”.

IMG 1429
Cerni Escalé donant explicacions sobre la posició de Concòrdia.

Encara dos elements més sobre els quals el cap visible de Concòrdia ha sustentat la negativa de la formació al pacte d’Estat per la negativa alhora al que s’ha negociat fins ara. “L’acord d’associació implica impossibilitat de mantenir el sistema de quotes migratòries” i “l’acord com ha estat negociat implica la condemna per Andorra de perdre Andorra Telecom com a operador públic, s’hauria de privatitzar. Tal i com s’ha negociat hi hauria una important pèrdua d’ingressos” i “Govern tampoc no indica com es podrien suplir”.

Pol Bartolomé s’ha referit a qüestions des del punt de vista més institucional. En aquest sentit ha assegurat que “hi ha elements que no ens convencen” com per exemple que “el Consell General quedi exclòs de l’òrgan director de l’acord que serà el comitè mixt”. I això quan l’entesa amb la UE és dinàmic, amb desenes de directives que s’han de tramitar. “Tampoc no ens convenç el rol del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE)”, ja que en cas de conflicte entre les parts, l’organisme jurisdiccional que resoldria és el TJUE i això seria “una concessió de sobirania inassumible”.

El conseller general també ha denunciat “la pèrdua substancial d’ingressos i l’increment notori del cost i obligacions del cabal comunitari. En aquest sentit, Escalé ha assegurat que en cas d’una associació amb la UE en les actuals condicions, “les normes que hauríem de digerir internament des del primer moment” són molt nombroses: “Hi ha més regles que les que ens hem adoptat des de la Constitució andorrana”, han indicat el president del grup parlamentari de Concòrdia.

L’EUROPA DE LES VELOCITATS

Els dos dirigents de Concòrdia han assegurat que malgrat no estar al pacte d’Estat, en la seva condició de grup parlamentari, els consellers també hauran d’estar al dia de tot el que es cou entre Andorra i Brussel·les, que el Govern els haurà d’informar i sense que l’executiu “jugui a la política de la por”, que és d’allò a què acusat l’executiu quan a Escalé i Bartolomé se’ls ha demanat davant un eventual fiasco del referèndum.

Per a Concòrdia, Andorra “no s’ha d’aixecar de la taula de negociacions; creiem en la Unió Europea però no creiem que una aproximació sigui positiva a qualsevol cost”, ha indicat el president del grup parlamentari, que ha demanat “seguir allargant la negociació de manera clara i transparent” i argumentant davant de Brussel·les cada decisió que s’adopti a Andorra. Una negociació que hauria d’anar avançat “fins que la UE es transformi i respecti les nostres singularitats”.

IMG 1415
Pol Bartolomé s'ha referit a les dificultats en l'àmbit institucional, per exemple.

I és que segons Pol Bartolomé, que ha dit que de les poques positives que hi ha ara mateix sobre la taula és la possibilitat que els estudiants participin de programes com l’Erasmus o que algunes empreses andorranes que treballen a l’estranger ho puguin fer de millor forma (i no necessàriament són els bancs, han vingut a dir els dirigents ‘concordis’), dins mateix de la Unió Europea ja s’ha iniciat un debat sobre la necessitat d’instaurar una “Europa a múltiples velocitats” i, per tant, “a curt o mitjà termini hi haurà una finestra d’oportunitat” per mirar d’aconseguir reconeixements que ara no s’atorgarien de cap de les maneres. Per això, per a Concòrdia, “tan de bo no arribem a votar un ‘no’” en un eventual referèndum sinó que les converses “agafin un ritme més lent” perquè tenint el compte els resultats que està tenint l’obertura econòmica “és molt favorable i adient” instaurar un acostament, un “encaix” al mercat únic de forma “molt més progressiva i gradual”.

La compareixença s’ha conclòs amb un to una mica enutjat quan els dos consellers de Concòrdia han intuït que algú, en l’esfera política, els podia considerar anti europeistes. O dit d’una altra manera, que haurien optat per allò més senzill i que ara mateix pot portar-los més rèdit. “Si estiguéssim en política per fer allò que és fàcil i no allò que és just estaríem tots dins de Demòcrates per Andorra. És insultant i és mentida”, ha sentenciat Cerni Escalé.

Targetes vermelles al pacte d'Estat.

Relacionat

Concòrdia confirma per unanimitat el ‘no’ al pacte d’Estat sobre la UE

Comentaris (12)

Trending