Conclou l’edició més participativa territorialment de la Diada Andorrana

La jornada ha servit per intercanviar projectes i per obrir nous canals de cooperació entre Catalunya, França i el Principat

Tots els participants de la 35a edició de la Diada Andorrana.
Tots els participants de la 35a edició de la Diada Andorrana.

La Societat Andorrana de Ciències (SAC) ha donat per conclosa la 35a edició de la Diada Andorrana celebrada a Prada de Conflent aquest dissabte. Des de les 9:00 h fins a les 19:00 h, representants de Catalunya, França i el Principat han tractat des de diferents punts de vista la nova Àrea Funcional que es posarà en marxa als Pirineus. La presidenta de la SAC, Àngels Mach, ha remarcat que es tracta de la jornada més participativa territorialment parlant, i que ha servit per intercanviar projectes en marxa i per, també, obrir nous canals de cooperació.

L’Àrea Funcional Andorra-Pirineus, de recent creació per part de la Unió Europea suposa, segons Mach, “moltes possibilitats per poder fer activitats i projectes que pugui liderar el Principat conjuntament amb els territoris veïns”. D’aquesta manera, permetrà superar les traves administratives i les legislacions diferents dels tres països. “Poder optar a un projecte propi fa que puguem homogeneïtzar aquests aspectes”, ha assenyalat la presidenta de la SAC.

Aquest ha estat un dels principals temes que s’han pogut observar durant les ponències celebrades a Prada de Conflent. “Cadascú ha donat a conèixer aspectes de projectes que ja estan fent o que tenen previst”, ha explicat Mach, “i també s’ha fet l’anàlisi de per què aquests projectes poden revitalitzar els territoris, els quals abans sempre havien tingut molta relació”. En definitiva, ha donat la possibilitat no únicament de conèixer opcions que es poden replicar entre zones, sinó que també ha obert una porta a poder col·laborar per portar-los endavant en el futur de forma conjunta.

Si alguna cosa ha caracteritzat aquesta Diada ha estat, concretament, la varietat. Mach assenyala que no únicament han participat persones d’Andorra, “s’ha donat l’oportunitat a alcaldes, membres i persones relacionades amb la cultura i l’economia dels territoris veïns a donar a conèixer els seus projectes”. D’aquesta manera, assegura Mach que “podem estar ben informats i podem tenir un criteri diferent, amb rigor, de la relació que tenim transfronterera amb els veïns”.

En definitiva, des de l’organització s’han mostrat força satisfets amb l’evolució i les conclusions que s’han pogut extraure de la jornada. “Ens ha animat, sobretot, que pugui propiciar nous projectes per fer”; ha explicat Mach. De fet, indica que s’han intercanviat targetes i contactes, i que des del ministeri d’Afers Exteriors s’ha tingut l’oportunitat d’exposar la gestió de la cooperació transfronterera a través dels anys i situacions.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending