La compensació territorial hispanoandorrana no es farà fins que no estigui tota la frontera definida

El treball endegat arran del ‘conflicte’ obert al planell de la Tosa, que ja ha permès tenir clar que el parc solar de Pal està en part construït en sòl espanyol, va encara per molt llarg

Un agent rural català fent una visura en la primera comprovació unilateral que es va fer.
Un agent rural català fent una visura en la primera comprovació unilateral que es va fer. AGENTS RURALS

Les compensacions territorials entre Andorra i Espanya arran de les disfuncions frontereres que es detectaran arran del treball endegat pel ‘conflicte’ obert al planell de la Tosa no es faran fins que estigui definida tota la frontera. I se sàpiga totes les disfuncions que hi ha. Això sí, és clar que el parc solar de Pal està construït, almenys en part, en sòl espanyol. I ja per aquest motiu caldrà veure quina solució es troba una vegada s’hagi repassat la delimitació global entre els dos països.

El passat 15 de desembre es va celebrar una nova trobada de la comissió mixta constituïda entre els dos estats per avaluar l’estat de la qüestió després que s’haguessin fet unes primeres anàlisis sobre el terreny. “S’ha fet molt poca cosa”, admet l’ambaixador espanyol a Andorra, Àngel Ros, que presidia la trobada per part hispana. El seu homòleg andorrà, Vicenç Mateu, era el màxim representant institucional del Principat en la reunió. La resta eren tot tècnics.

El parc solar del planell de la Tossa.

Relacionat

Els estudis tècnics conjunts evidencien que part del parc solar de Pal està en territori espanyol

Es van posar damunt la taula les visures fetes fins ara i es va establir la metodologia de treball en relació a les anàlisis documentals, que és el que s’anirà fent en una època que no és gaire aconsellable, al Pirineu, anar sobre el terreny. “Quan acabi la campanya de la neu es tornarà a sortir a buscar rastres, senyals topogràfiques”, i per al proper mes de juliol ja s’ha acordat una nova trobada de les parts per anar avaluant l’avenç dels treballs.

Àngel Ros assimila la revisió iniciada a partir de l’alerta generada pels agents rurals al parc de l’Alt Pirineu, en territori català, terme municipal de Valls de Valira, amb la revisió que es va fer al costat francès per la diferència que va ocasionar l’aprofitament de l’estany de les Abelletes i una rectificació prèvia de la frontera que es va fer arran de la construcció del túnel d’Envalira. Tota la tramitació va durar dues dècades. L’acord va trigar quatre anys més en ser vigent i fins tres anys després (al 2019) no es van col·locar les fites que delimitaven la frontera dels dos països arran dels nous acords.

Una de les fites que delimiten la frontera francoandorrana.

Relacionat

La frontera entre Andorra i França ja té les fites

O sia, la revisió encetada ara i que ha portat ja sobre el terreny experts designats pel ministeri de Territori andorrà i especialistes de l’Institut nacional geogràfic espanyol i del Centre geogràfic de l’exèrcit de terra d’Espanya va per llarg. I no es farà cap compensació fins que no acabi la feina que es vol estendre a tota la frontera. “Es vol esperar a tenir-ho tot llest”, ha admès l’ambaixador espanyol, que és gairebé impossible que com a màxim representant de la legació diplomàtica espanyola vegi com acaba la feina.

Hores d’ara ja s’han recuperat algunes fites de les quals, malgrat potser tenir notícies o estar documentades, no es tenien prou fixades com es té ara. La feina sobre el terreny es va iniciar sobre el planell de la Tosa, on hi ha bastit el parc solar de Pal, però ha anat una mica més enllà. Per ara no es volen treure grans conclusions, encara que es té clar que la infraestructura fotovoltaica que alimenta l’estació massanenca no està situada al 100% ni a Andorra ni a Espanya. O dit d’una altra manera, el parc envaeix territori aliè.

Comentaris (4)

Trending