Catalunya no posa cap data per al desplegament del conveni sanitari amb Andorra

(AMB VÍDEO) La consellera d’Acció Exterior de la Generalitat, Meritxell Serret, ha explicat que s'està treballant intensament, però “no ens volem posar dates”, manifestacions que ha fet durant la visita oficial en què ha presentat la delegada catalana al Principat, Anna Vives

Meritxell Serret i Anna Vives
Meritxell Serret i Anna Vives Altaveu Media

La consellera d’Acció Exterior de la Generalitat de Catalunya, Meritxell Serret, es troba de visita oficial a Andorra on ha aprofitat per presentar la delegada exterior al Principat, Anna Vives. Posa en relleu la importància de seguir potenciant les bones relacions entre ambdós territoris i els reptes conjunts. Entre aquests hi ha el desplegament de l’acord sanitari perquè l’hospital Nostra Senyora de Meritxell esdevingui el de referència per als pacients de l’Alt Urgell. De moment, ha dit “no ens volem posar dates”.

El passat mes de febrer, Andorra i Espanya van rubricar el protocol de cooperació sanitària, però han de ser els operadors sanitaris, és a dir, el SAAS i l’Institut Català de la Salut, els que acabin determinant les actuacions concretes i per fer que l’hospital de Meritxell esdevingui el de referència per als pacients de l’Alt Urgell. En la visita oficial que ha fet Serret, s’ha limitat a dir “és un tema d’interès mutu, s’està treballant intensament i esperem que la delegació exterior a Andorra ajudi a dinamitzar els acords, però, de moment, no ens posem dates”.

La consellera d’Acció Exterior ha presentat Anna Vives com a delegada de Catalunya a Andorra. Assenyala que “es tracta d’un pas endavant de consolidació de les bones relacions entre els dos territoris i reforçar en el futur els reptes comuns”. Posa en relleu que “la delegada ha d’estar al servei de la comunitat catalana a Andorra”. Al Principat hi viuen més de 16.000 catalans i ha enumerat alguns de les accions en les que treballen conjuntament, més enllà del tema sanitari com són educació, canvi climàtic, salut mental o la lluita contra el canvi climàtic entre altres. En aquest sentit, ha destacat les bones relacions econòmiques, en les que més del 50% de les exportacions que Espanya fa a Andorra provenen de Catalunya i que les importacions que fa l’Estat espanyol del Principat, el 40% van a Catalunya.

https://youtu.be/Yd1uQcg-Ewg

Per la seva part, Anna Vives, ha destacat, també, les bones relacions entre ambdós territoris i ha remarcat “la munió de convenis i acords que s’han establert, per això les relacions existents s’han de fer créixer”. S’ha referit als 1.600 treballadors catalans que cada dia creuen la frontera per venir a treballar a Andorra i explica que la seva funció és “explicar Andorra als catalans i Catalunya als andorrans”. És conscient que hi ha diferències i, per això, “cal llimar-les”. Tot just avui comença la ronda de presentacions i també s'està buscant una ubicació fixa on hi establir la delegació i l'equip estarà format per tres persones més.

Sobre l’estudi de viabilitat per connectar Barcelona i Andorra a través del ferrocarril, Meritxell Serret ha manifestat que “qualsevol anunci o decisió s’ha de fer amb les autoritats corresponents”.

REUNIÓ AMB MARIA UBACH

Després de la presentació d’Anna Vives, Meritxell Serret s’ha reunit amb la ministra d’Afers Exteriors en funcions, Maria Ubach. Segons informa Govern en un comunicat, s'ha fet una valoració positiva de l'estreta col·laboració entre Andorra i Catalunya en els diferents projectes transfronterers. Ubach  ha posat en relleu que la cooperació transfronterera i de proximitat és un dels eixos de la política exterior del Principat i, justament, s’ha referit als treballs realitzats en el sí de la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP) i a la recentment aprovada Zona Funcional de Muntanya Est del programa europeu de cooperació POCTEFA, del qual Andorra forma part juntament amb Catalunya i Occitània. Tant la titular d'Afers Exteriors en funcions com Serret s'han emplaçat a organitzar una nova reunió al llarg d’aquest any entre el cap de Govern del Principat i el president de la Generalitat, Pere Aragonès.

Etiquetes

Comentaris (13)

Trending