Catalunya torna a atiar el desconcert per la mobilitat i convida Andorra i Madrid a resoldre dubtes

La Generalitat deixa clar que és partidària de tornar a limitar els moviments catalano-andorrans vist que a partir de divendres el Procicat ha acordat tornar al confinament comarcal però també admet que hi ha interrogants amb la interpretació jurídica després de la resolució de l’Estat espanyol

El conseller Miquel Sàmper acompanyat per un comandament dels mossos i un altre de protecció civil.
El conseller Miquel Sàmper acompanyat per un comandament dels mossos i un altre de protecció civil. INTERIOR

Torna el guirigall de la mobilitat entre Andorra i Catalunya. El Procicat, l’organisme que gestiona la crisi sanitària a Catalunya, ha decidit tornar a partir de la mitjanit de divendres al confinament comarcal, i les autoritats catalanes consideren que això comporta que els desplaçaments entre els dos territoris veïns, tant en un sentit com en l’altre, queda limitada a l’assimilació entre el Principat i l’Alt Urgell, que es repesca. El rebombori està servit i les properes hores, aquest dijous, es presenta clau per aclarir tot plegat.

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha deixat clara la voluntat catalana de restringir la circulació (tant de turistes catalans cap a Andorra com de residents andorrans cap a Catalunya), però també ha admès dubtes d’interpretació jurídica degut a la resolució dictada la setmana passada pel ministeri espanyol de Sanitat que autoritza la plena mobilitat sempre que sigui en trànsit cap a l’estranger. “Hi ha dubtes que no són menors”, ha reconegut Sàmper, que ha “exhortat” els responsables polítics catalans a reunir-se a primera hora d’aquest dijous, i també a mantenir els contactes que siguin pertinents amb Madrid, per aclarir la situació abans no entri en vigor el nou confinament comarcal.

Perquè el retorn a aquestes limitacions de mobilitat a la comarca és la principal decisió adoptada pel Procicat. I l’única que pot afectar, aparentment, Andorra. “Nosaltres havíem dit que no es modificaria la resolució fins al 9 d’abril”, ha afirmat Sàmper en un to correcte però inicialment una mica molest. Volia dir Sàmper que s’havia acordat amb el Govern, en les reunions de treball, que no es podria fer turisme a Catalunya des d’Andorra ni al Principat per part de residents catalans, a no ser que fossin de l’Alt Urgell. “Entretant va sortir una resolució estatal que permetia l’accés a Andorra”, ha sostingut. I s’ha tolerat durant aquests dies que no hi ha hagut confinament comarcal.

La interpretació catalana topa frontalment amb la que feia poca estona abans del pronunciament de Sàmper el ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover. Per a l’executiu andorrà no hi ha dubte que cal donar per vàlida la interpretació estatal espanyola

Però amb el retorn a les limitacions comarcals, la Generalitat entén que la interpretació estatal decau i, per tant, no hi ha possibilitat d’anar a Catalunya més enllà de l’Alt Urgell i que a Andorra no hi puguin accedir més que els urgellencs. Aquesta interpretació topa frontalment amb la que feia poca estona abans del pronunciament de Sàmper el ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover. Per a l’executiu de Prat de la Creu no hi ha dubte que cal donar per vàlida la interpretació estatal que en opinió de Sàmper hauria “pertorbat” l’acord entre el Govern i la Generalitat. Per això cal “refer el diàleg” i aclarir la situació. Perquè encara que amb dubtes, el govern català considera que retornant a l’escenari del confinament comarcal ni tan sols en trànsit els catalans no poden accedir a Andorra. Sí, en canvi, un ciutadà de Madrid o de Castelló.

“No busquem polèmica on no hi és”, ha demanat un Sàmper que ha arribat a insinuar que les dades epidemiològiques que presentava el Principat “no convidaven a fer excessives obertures”. Demanat el conseller d’Interior si la Generalitat estava molesta perquè després d’arribar a uns acords amb Andorra des de Barcelona una norma de Madrid hagués deixat sense efecte allò que pretenia el govern català, Sàmper ha assegurat que no era pas això perquè “als meus homònims (andorrans) me’ls crec” quan li diuen que no haurien incentivat cap decisió de Madrid i “la relació amb el govern andorrà és excel·lent”. “La norma que va posar en vigor l’Estat espanyol va ser de mutu propi sense” la intervenció andorrana.

Per tot plegat ha tornat a insistir el responsable en funcions del departament d’Interior català que la situació s’ha de resoldre “de forma ràpida”, que s’han de fer els contactes pertinents a tres bandes entre Madrid, Barcelona i Andorra i aclarir la qüestió i donar una resposta “més fixa, més consensuada”.

Comentaris (23)

Trending