Casal assegura que el blindatge de l’avortament a França “no afecta l’estructura institucional”

Des del Govern remarquen que segueixen el seu full de ruta i que les relacions amb el país veí del nord no es fan amb l’Assemblea Nacional

Guillem Casal.
Guillem Casal. SFGA/JAViladot

L’Assemblea Nacional francesa aprovava un blindatge de l’avortament a la Constitució amb una menció que estableix “llibertat garantida” de les dones que vulguin interrompre voluntàriament l’embaràs. Es tracta d’una modificació impulsada pel govern del president de la República Francesa, Emmanuel Macron. Això pot tenir alguna conseqüència a Andorra, pel fet que Macron també és copríncep? Doncs, segons el ministre portaveu, Guillem Casal, no. “Les decisions que es prenguin a l’Assemblea Nacional no ens afecten dins l’estructura institucional”, ha dit.

El Govern continua amb el seu full de ruta en relació a la despenalització de l’avortament i, per tant, l’aprovació per part de l’Assemblea Nacional Francesa de la menció a la Constitució que garanteix la “llibertat garantida” de les dones que vulguin interrompre voluntàriament l’embaràs, no ha de tenir afectació a Andorra. En aquest sentit, ha deixat clar que “la relació institucional amb França no passa per l’Assemblea Nacional, sinó amb el president de la República, que és el nostre cap d’Estat”. Cal tenir en compte que aquesta decisió l'ha de ratificar el Senat.

D’aquesta manera, des de l’executiu segueixen amb el treball per despenalitzar l’avortament, una feina que es fa també amb el Bisbat d’Urgell i la Santa Seu. En aquest sentit, ha insistit en la necessitat que les converses siguin “pausades i discretes”. De fet, el ministre de Relacions Institucionals, Educació i Universitats, Ladislau Baró, va manifestar el desig que pugui ser un fet durant el 2025.

Comentaris (4)

Trending