La banca exigeix que la negociació amb la UE porti associada la discussió per accedir al BCE

El sector bancari considera que el Govern no el té prou en compte i lamenta que “tiri endavant sense tenir en compte les conseqüències que pot tenir” un eventual acord sobre serveis financers per Andorra sense instruments lligats en paral·lel

Una imatge de les instal·lacions del BCE.
Una imatge de les instal·lacions del BCE. ARXIU

La banca es considera torejada pel Govern. Amb el que pot tenir de bo i de dolent aquest posicionament per al conjunt del país. Però en tot cas, el sector bancari treu foc pels queixals amb la manera com l’executiu està negociant l’acord d’associació amb la Unió Europea, deixant al marge aspectes que els bancs consideren cabdals per al futur del sector si finalment s’entra al mercat interior. D’aquí que s’exigeixi una negociació en paral·lel per garantir l’accés a mecanismes de liquiditat i, per tant, i en gran mesura, poder accedir al Banc Central Europeu (BCE).

Aquesta setmana hi ha d’haver nous contactes en relació amb la negociació sobre serveis financers. I l’intercanvi de posicions que estan tenint les delegacions negociadores, a parer del sector bancari andorrà, segons les fonts consultades, no estan tenint prou en compte el que la banca assegura que necessita. “Ells -el Govern- tiren endavant i prou, sense parar-se a pensar en les conseqüències que pot tenir per Andorra certes decisions.” Si no s’asseguren mecanismes per moments de tensió, asseguren des del sector, es pot arribar a posar tant en risc la plaça que hi hagi un moment en què, per exemple, la destrucció de llocs de treball sigui insostenible.

Cert que el sector es posa en situacions extremes, però és que “el Govern sembla que no valora prou tots els escenaris plausibles, i tots vol dir tots”, han assegurat les fonts, que, admeten, és clar, que “tot i no consultar o consultar poc i no tenir gaire en compte el sector és evident que hi ha coincidències”, perquè hi ha línies vermelles que són fàcils de detectar per tothom, com la inicial falta de reciprocitat en la llibertat d’establiment que fixava el protocol inicial en la matèria elaborat per la Comissió Europea o que totes les auditories que s’hagin de fer en el marc del seguiment de l’acord siguin costejats pel país auditat, això és per Andorra.

El cap de Govern, Xavier Espot, i el secretari d’Estat per a les Relacions amb la Unió Europea (UE), Landry Riba, ja van assegurar durant la signatura del pacte d’Estat sobre Europa que Brussel·les s’havia mostrat disposat a moderar la seva posició en els dos punts esmentats. I potser en algun altre. Ja abans, Riba havia assegurat, en un contacte amb els mitjans de comunicació, que la qüestió de l’accés a mecanismes de liquiditat, prestadors de darrera instància, accedir al BCE, no forma part de les negociacions sobre l’acord d’associació.

Sia com vulgui, asseguren les fonts del sector bancari consultades, el que s’escau és fer una negociació en paral·lel per tal que no hi hagi un acord d’associació eventual sense que no s’hagi lligat un mecanisme de prestació d’última instància, sense que no estigui garantit un accés a liquiditat per si mai hi ha dificultats que requereixen aquesta eina.

Comentaris (10)

Trending