Andorra s’emmiralla en Liechtenstein per l’encaix amb Europa

Les ministres d'exteriors, Maria Ubach i Dominique Hasler analitzen les relacions entre els dos països

Comentaris

Les dues delegacions s'han reunit aquest dijous.
Les dues delegacions s'han reunit aquest dijous. SFGA / C.Esteve

La ministra d'Exteriors, Maria Ubach ha posat aquest dijous Liechtenstein com el model d'encaix a la Unió Europea (UE). Ho ha fet després de la reunió amb la seva homòloga del país centreeuropeu, Dominique Hasler. És la primera visita de Hasler al país, i dona continuïtat a la reunió bilateral que va mantenir amb Maria Ubach, el setembre passat a Nova York. Liechtenstein no forma part de la Unió Europea, però sí de l’Espai Econòmic Europeu (EEE) i de l’Associació Europea de Lliure Comerç (EFTA).

Hasler ha estat rebuda pel cap de Govern, Xavier Espot, amb qui ha pogut parlar sobre l’actualitat dels dos països i els temes d’interès compartit pels dos Estats. En aquest sentit, Espot ha exposat a Hasler que Andorra s’emmiralla amb països com Liechtenstein pel que fa al seu procés d’acostament a la Unió Europea.

Posteriorment, Hasler ha mantingut una altra reunió amb la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, i amb el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, i han acordat explorar possibles sinergies amb el secretariat de l’EFTA. En la reunió també hi era present l’ambaixador i representant permanent davant la UE, Pascal Schafhauser.

Les dues ministres han coincidit en assenyalar la importància del multilateralisme

Ubach ha recordat, en la posterior roda de premsa, que Andorra ha donat suport a la proposta de Liechtenstein sobre el dret de veto a les Nacions Unides, un fet que ha considerat "molt important" per garantir un millor funcionament de la institució.  La ministra ha qualificat la reunió de "positiva i profitosa"Les dues ministres han coincidit en assenyalar la importància del multilateralisme en el futur de les relacions internacionals. Ubach ha anunciat que augmentarà la col·laboració en àmbits com la digitalització, la ciberseguretat, la cultura i la mobilitat dels joves dels dos països. Durant la reunió amb Dominique Hasler, ha explicat el treball que està fent el Principat en l'acollida de refugiats ucraïnesos i les mesures del Govern que s'han presentat aquesta mateixa setmana per fer front a la pèrdua de poder adquisitiu.

Andorra i Liechtenstein ja tenen un Conveni de no doble imposició signat i actiu. Ara es buscarà impulsar els intercanvis econòmics gràcies a aquest CDI. Entre els compromisos acordats, hi ha el de signar un conveni que promogui la mobilitat dels joves similar al que Andorra comparteix amb Canadà. “És important que els petits Estats com els nostres sumin forces per treballar conjuntament, especialment en el context global actual”, ha apuntat Ubach.

En aquest sentit, i pel que fa a les relacions internacionals, Hasler i Ubach han defensat fermament el Drets Humans i el respecte per l’estat de dret. Encara en context internacional, també han acordat treballar conjuntament en el marc de l’Aliança de les Muntanyes de la FAO, especialment donat que enguany se celebra l’Any Internacional del Desenvolupament Sostenible de les Muntanyes, i ambdós són països muntanyencs i volen lluitar per la seva preservació.

La ministra d'Exteriors de Liechtenstein ha anunciat que la seva selecció masculina de futbol vindrà a disputar un partit amistós contra la d'Andorra el mes de juny. Ha convidat Espot i  Ubach a visitar el seu país. L'estada de la ministra de Liechtenstein també ha inclòs una trobada amb la Síndica general, Roser Suñé, i una visita guiada a l’Espai Columba de Santa Coloma.

Andorra i Liechtenstein van establir relacions diplomàtiques l'any 1995

Andorra i Liechtenstein van establir relacions diplomàtiques l’any 1995. Des d’aleshores, els successius executius d’ambdós països han treballat conjuntament en diversos àmbits, especialment en el marc del procés d’apropament d’Andorra cap a la UE, iniciat ara ja fa uns anys. Des de fa 26 anys, Liechtenstein gaudeix d’un encaix privilegiat a Europa com a membre de l’EEE, fet que li permet, juntament amb Islàndia i Noruega, participar del mercat interior de la UE i prendre part del procés d’elaboració i adopció de la normativa europea. En l’àmbit econòmic, Andorra i Liechtenstein van signar un Conveni de no doble imposició (CDI) el 2015. Van rubricar-lo a Nova York els aleshores ministres d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya i Aurelia Frick.

Etiquetes

Comentaris

Trending