Andorra tindrà trobada presencial de caps d’Estat i de Govern iberoamericans el 2021

Els coordinadors nacionals i de responsables de cooperació de la Conferència Iberoamericana accepten la demanda del Principat de posposar la reunió al primer semestre de l’any que ve

La secretària general iberoamericana, Rebeca Grynspan, observada pel coordinador nacional andorrà, Jaume Gaytán.
La secretària general iberoamericana, Rebeca Grynspan, observada pel coordinador nacional andorrà, Jaume Gaytán. ARXIU / SFGA

La reunió de caps d’Estat i de Govern dels països iberoamericans se celebrarà de manera presencial al Principat durant el primer semestre de l’any que ve. S’havia de dur a terme el novembre, però la pandèmia ha obligat a canviar el calendari. Andorra ha demanat poder traslladar la trobada a l’any que ve i la resta d’estats ha acceptat la petició. Una reunió de ministres d’Afers Exteriors iberoamericans que se celebrarà abans no acabi aquest any haurà de fixar la nova data.

La tercera reunió de coordinadors nacionals i de responsables de cooperació de la Conferència Iberoamericana, celebrada aquest dilluns i dimarts amb la presència de tots els països iberoamericans, ha acollit favorablement la proposta d’Andorra per celebrar la XXVII Cimera Iberoamericana de caps d'Estat i de Govern el primer semestre del 2021 amb el lema 'Innovació per al desenvolupament sostenible - Objectiu 2030. Iberoamèrica davant el repte del coronavirus’.

Una reunió anterior vinculada a la Cimera Iberoamericana.

Relacionat

Andorra oficialitza que vol una Cimera Iberoamericana presencial el primer semestre del 2021

"Mantenim la dinàmica de consens en l'àmbit de la Conferència Iberoamericana: tots els països donen suport a posposar la Cimera al primer semestre del 2021", ha posat de manifest el coordinador nacional d'Andorra per a la Cimera Iberoamericana, Jaume Gaytán. La reunió de ministres d’Afers Exteriors iberoamericans que se celebrarà abans de finals del 2020 adoptarà formalment la decisió i fixarà la data de celebració de la Cimera Iberoamericana.

Els representants dels 22 països iberoamericans han aprovat així mateix el nou calendari de trobades preparatòries per a la Cimera, que es realitzaran de manera virtual. Entre elles destaquen la reunió de ministres de Medi Ambient (16 de setembre), que recuperarà, per iniciativa d'Andorra i després d'una dècada, la qüestió mediambiental a la Conferència Iberoamericana; la reunió de ministres d'Educació (6 d’octubre); la reunió de ministres d'Administració Pública i Reforma de l'Estat (8 d'octubre); la reunió de ministres d’Afers Exteriors prevista per a finals del 2020; es tracta d’una nova cita acordada durant la reunió.

Una reunió de ministres d'Afers Exteriors abans no acabi aquest 2020 haurà de fixar la nova data per als actes que es desenvolupin al Principat

Els països iberoamericans han acordat el seu compromís amb els treballs preparatoris de la Cimera Iberoamericana, que s'enfocaran ara al nou context de la Covid-19 amb l'objectiu d'aportar solucions per a la regió. Així mateix, han manifestat el seu ferm compromís per trobar solucions conjuntes i coordinades per fer front a la major crisi sanitària i socioeconòmica que ha afectat la regió en el darrer segle.

En aquest sentit Gaytán i la responsable de Cooperació andorrana, Gemma Cano, han volgut incidir en el fet que "el lema triat per la Presidència pro tempore andorrana per a la Cimera 'Innovació per al desenvolupament sostenible - Objectiu 2030' és més vigent que mai en el context de crisi sanitària provocada per la Covid-19, i així ens ho han manifestat els nostres socis iberoamericans ".

La secretària general Iberoamericana, Rebeca Grynspan, ha manifestat per la seva part a l'acabar la trobada de dos dies: “Estem consolidant el treball preparatori rumb a la XXVII Cimera Iberoamericana, adaptant-nos als nous reptes. En aquests temps difícils, els països iberoamericans estan demostrant la seva aposta decidida pel multilateralisme i la cooperació en la Conferència Iberoamericana".

Una de les trobades que es van fer a Soldeu l'hivern passat.

Relacionat

La pressió econòmica porta a posposar la Cimera per intentar poder-la fer presencial el 2021

Durant la trobada de coordinadors nacionals i responsables de cooperació també s’ha donat un impuls decisiu a la cooperació iberoamericana amb la proposta de quatre noves iniciatives de col·laboració. Es tracta del programa contra el mal de ‘Chagas’ promogut per Argentina i Brasil; l'Institut Iberoamericà de Llengües Indígenes; el programa per a l'eliminació de la violència contra les dones, i el de ciutadania global, que lideren Xile, Espanya, Mèxic, Portugal i Uruguai.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending